Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Karmelita kolostorban fogadta Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnököt 2019. március 23-án, fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Nicolas Sarkozy: csakis kompromisszummal győzhet Európa a migráns-helyzetben

Nicolas Sarkozy: csakis kompromisszummal győzhet Európa a migráns-helyzetben

Európa az összefogás és a kompromisszum szinonimája, és Európa most azért gyenge, mert megosztott. Ezt mondta Franciaország korábbi államfője szombaton a Mathias Corvinus Collegium budapesti migrációs konferenciáján.

Kifejtette, még soha nem volt ennyire szükségünk Európára, de Európa még sosem volt ennyire megosztott, mint most;

sokan azért fordulnak el Európától, mert úgy gondolják, Európa gyenge, és ennek oka a megosztottság.

Közölte, az uniós tagállamoknak össze kell fogniuk, akkor is, ha nagyon különböznek egymástól, ugyanis kompromisszum nélkül nem működhet Európa.

“Tiszteletben kell tartani az eltérő identitást, de ha nincs bennünk készség a kompromisszumkötésre, Európa nem győzhet”

– jelentette ki. Megjegyezte:

a Brexit “tévedés” a briteknek és az EU számára is, mert félő, hogy a megosztottság nem fog itt megállni.

A volt francia elnök úgy fogalmazott: lehet, hogy nem értünk egyet mindenben, de ez természetes, meg kell érteni egymást, kompromisszumokat kell kötni. Most arról kell beszélni, mi lesz Európával a következő ötven évben, és Emmanuel Macron francia államfőnek igaza volt, hogy megnyitotta a vitát erről – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, Európának joga van ahhoz, hogy határai legyenek, és joga van ezeket a határokat megvédeni.

“Ha egy Európán kívüli ország európai segélyekben akar részesülni, küzdenie kell az illegális bevándorlással szemben”

– mondta, majd hozzátette, hogy nagy fejlesztési tervet kellene kidolgozni Afrikára vonatkozóan, hogy minden fiatal találjon munkát a saját országában.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Karmelita kolostorban fogadta Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnököt 2019. március 23-án, fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI
Nicolas Sarkozy arra is kitért, hogy nem lehet folytatni a “szociális turizmust” Európában, a külföldiekre vonatkozó szabályokat harmonizálni kell, hogy ne az alapján válasszanak új hazát az emberek, hogy hol a legkedvezőbbek a segélyek.

Azt is mondta, túl sok mindennel foglalkozik az EU, egyes témaköröket vissza kell adni a nemzetállamoknak, így sokszínű, de működőképes lesz Európa. Megjegyezte, nem akar Brüsszeltől leckét kapni, de ő maga sem ad leckét másoknak.

“Magyarország édesapám országa, nagy történelme van, bátor nemzet, mélységesen európai ország az értékeinél, a kultúrájánál és a történelménél fogva, továbbá demokratikus ország. Ha valaki háromszor egymást követően megnyeri a választást egy instabil világban, az tiszteletet érdemel”

– tette hozzá, a Fidesz 2010-es, 2014-es és 2018-as parlamenti választási győzelmére utalva.

Kapcsolódó cikkek