A budai várban a legdrágább az albérlet

A budai várban a legdrágább az albérlet

Budapest legdrágább területe lakásbérlés szempontjából a budai vár, a legolcsóbbak pedig a város szélső területei. Ezt ismertette a Rentingo.com hétfőn.

A közösségi albérletkereső portál elkészítette Budapest albérlettérképét, amely a kerületi bontásnál részletesebben, irányítószám alapján mutatja meg, hogy egy adott területen mekkora az átlagos bérlakás, és mennyi az átlagos albérletár.

A térkép adatai szerint a legmagasabb árszínvonalú várban átlagosan négyzetméterenként 3758 forintos bérleti díjjal kell számolni, ezt követi az Andrássy út Opera környéki része, illetve az V. kerület Bazilika és Lánchíd közötti területe, négyzetméterenként 3688 forintos, illetve 3566 forintos bérleti díjjal.

Ezzel szemben a legalacsonyabbak a bérleti díjak a XXIII. kerület külső részén, a XVII. kerületben a Rákoshegyen, valamint a XV. kerületnek a Fóti út és Dunakeszi út közötti részén. A térkép alapján ugyanakkor megállapítható, hogy a “központban drágább, külvárosban olcsóbb” alapszabály már sok helyen nem érvényes. Az alberletkalkulator.hu interaktív térképén látható, hogy egy-egy terület átlagárát a területi elhelyezkedés mellett a lakásszerkezet is jelentősen meghatározza.

Példaként említették a IX. kerület külső részét, ahol belvárosi átlagárakkal kell számolni, annak köszönhetően, hogy a Haller utca és a Mester utca környékén az elmúlt években több ezer új lakást adtak át.

Ezek csaknem felét bérbeadási céllal vásárolták meg a tulajdonosok, így ezek a lakások dominálják a helyi albérleti piacot. Szintén belvárosi bérleti díjakat kell fizetnie annak, aki a XVI. kerület árpádföldi részén szeretne bérelni. A kiugró bérleti díjakat elsősorban az okozza, hogy ezen a területen a családi házak vannak többségben, és nincsenek nagyobb többlakásos társasházak. Miközben egyes külső kerületek drágábbak, bizonyos belső körzetekben azonban könnyebb kedvező árú albérletet találni: az I. kerületnek például két része, az Attila út és a Víziváros épp annyira lehet megfizethető, mint Kispest, Csepel, Pestszentlőrinc néhány körzete, vagy épp Ferencváros egyes rehabilitált részei. A havi átlagos bérleti díj ezeken a területeken egyaránt 120 000 és 140 000 forint között mozog, ezért akinek fontos, hogy a főváros szívében éljen, ahol sűrű a közlekedési hálózat, annak ezen a környéken érdemes keresgélnie.

A 2017 végén elindult Rentingo.com olyan bérbeadási platform és közösségi oldal, amely összeköti a bérbeadókat, a bérlőket és a szobatárskeresőket.

Az alberletkalkulator.hu a Rentingo.com kalkulátorfelülete, ahol bérbeadó és bérlő egyaránt valós és friss információt kap arról, hogyan alakulnak adott lokációban a bérleti díjak.

Kapcsolódó cikkek