illusztráció, forrás: pixabay.com

Ez a helyzet a fővárosi bérlakás piacon

Ez a helyzet a fővárosi bérlakás piacon

Tovább nyílt az olló a keresleti és a kínálati árak között augusztusban: míg a bérlők júliushoz képest 5,3 százalékkal kevesebbért, átlagosan 157 000 forintért kerestek lakást, addig a bérbeadók 5,7 százalékkal emeltek, így átlagosan 192 000 forintot kértek kiadó ingatlanjukért. Ezt közölte a Rentingo.com kedden az MTI-vel.
A közösségi albérletkereső platform szerint a bérbeadók azért emeltek árat, mert az elvárt bérleti hozamot a kétszámjegyű inflációhoz és a növekvő állampapírhozamokhoz igazították.

Ezzel szemben a bérlők jövedelmük egyre kisebb hányadát képesek albérletre fordítani, miután a növekvő élelmiszerárak mellett többet kell költeniük megélhetésükre, ráadásul a rezsidíjak emelkedését is hozzá kell számolniuk a lakhatás költségeihez. A Rentingo szerint az előző évekhez hasonlóan arra lehetett számítani, hogy a felsőoktatásba kerülő és lakhatást kereső diákok nyáron felhajtják a keresleti árakat, de az idén ez a várakozás nem igazolódott be, és a tendenciát a külföldről érkező diákok albérletkeresése sem tudta érdemben megváltoztatni. A keresleti és kínálati oldal ilyen mértékű távolodásával a bérbeadóknak egyre több erőfeszítést kell tenniük a fizetőképes bérlők megtalálásáért.

“Ezt támasztja alá, hogy a főszezon ellenére jelentősen emelkedett a bérlőkeresés időtartama, valamint kevesebb az egyhavi kaucióval hirdetett lakás, mert a bérbeadók kerülik a kockázatvállalást”

– olvasható a Rentingo.com közleményében.

Kapcsolódó cikkek