a Széchenyi Lánchíd, forrás: pixabay.com

Nekilátnak a Széchenyi Lánchíd felújításának

Nekilátnak a Széchenyi Lánchíd felújításának

Cölöpözőgép érkezett szerdán, kora hajnalban a Lánchídhoz, hogy a pesti oldalon cölöpöket fúrjon a földbe a rekonstrukciós munkákhoz szükséges egyik toronydarunak. Ezt közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán.

Az építkezés kiszolgálására a pesti és a budai oldalon is egy-egy toronydarut használ majd a kivitelező A-Híd Zrt. Az előzetes felmérések alapján ahhoz, hogy a talaj a felújítás idején elbírja a toronydaruk okozta terhelést, előbb cölöpözni kell. A cölöpözést egy különleges gép végzi, amely – az összeszerelés előtt – több mint 19 méter hosszú, és csak külön engedéllyel, fokozott óvintézkedések mellett juthatott el a Lánchídhoz.

“A szerkezet csaknem olyan magas, mint egy ötemeletes épület, ezért már az összeszerelése is nagy odafigyelést és szaktudást igényelt”

– írták.

Közölték, a Lánchíd pesti oldalának északi részére felállított cölöpöző géplánc négy cölöpöt fúr a talajba, 14 méter mélyre. A tervek szerint a cölöpök fúrása – megfelelő időjárási körülmények között – csütörtökig tart, majd a gépet szétszerelik, és – ugyancsak éjszaka – elszállítják.

A pesti oldali toronydaru várhatóan júniusban érkezik a munkaterületre.

A Lánchíd felújításának kivitelezési munkálatai előreláthatólag 2023 augusztusában fejeződnek majd be, és ezután kezdődhet meg a műszaki átadásátvételi eljárás. A cél, hogy a felújított Lánchidat Budapest 150. születésnapjára átadják – olvasható a BKK közleményében.

Kapcsolódó cikkek