a budai hídfő a felújított Lánchíd átadása napján, 2023. augusztus 4-én. A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Átadták a megújult Lánchidat

Átadták a megújult Lánchidat

A buszok és taxisok után immár a gyalogosok előtt is megnyílt.

Karácsony Gergely főpolgármester az átadáson közölte, határidőn és költségkereten belül újították fel a Lánchidat.

“A Lánchíd egy csoda, ezt a csodát most minden nap minden budapesti és minden Budapestre látogató megcsodálhatja”

– fogalmazott.

A főpolgármester azt mondta, a Lánchíd nemcsak egyszerűen egy műtárgy, egy híd, hanem az összetartozás, az egység szimbóluma. A 150 évvel ezelőtti városegyesítés előtt már évtizedekkel megszületett az a gondolat, hogy “kell hidakat építenünk, a szó szoros és átvitt értelmében”. A Lánchíd volt az, amely elindította Budapest, a nemzet fővárosának megszületését – fejtette ki. Karácsony Gergely hangsúlyozta, Budapest a nemzet fővárosa, és éppen ezért a Lánchíd nemcsak a budapestiek, hanem Budapest és az ország egésze összetartozásának a szimbóluma is.

A Lánchíd megépültének korszakában világos volt, nincs Budapest vagy vidék, csak Budapest és vidék van.

A Lánchidat egy olyan korszak bízta ránk örökségként, amely abban hitt, Magyarország úgy tud felemelkedni az európai nemzetek sorába, hogy lesz egy európai léptékű fővárosa – mondta a főpolgármester, aki az előbbiek alapján megjegyezte, a Lánchíd nem csupán a budapestieké, ezért

“a felújítása nem csak Budapest egyedüli feladata, ehhez várjuk a hozzájárulását a nemzet kormányának is”.

A Lánchíd forgalmi rendje kapcsán kiemelte, a Lánchíd a megszületésének pillanata óta a haladás szimbóluma volt, és éppen ezért nagyon örül annak, hogy a budapestiek nagy többsége tudott igent mondani arra, hogy a régi normák helyett a jövőbe vezető új normákat keressük.
Karácsony Gergely a beszédét követően a Lánchíd egyik csavarkulcsát átadta Fazekas János hídmesternek. Walter Katalin, a rekonstrukció irányítója, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója megköszönte a budapestiek türelmét, és arról beszélt, hogy már tavaly decemberben, 18 hónappal a lezárás után visszaadták a híd útpályáját a közösségi közlekedés autóbuszainak, a taxiknak, valamint a motorral, a kerékpárral és a rollerrel közlekedőknek.

A BKK vezetője örömét fejezte ki, hogy az a forgalmi rend, amelyet a társaság szakmai javaslatként megtett, a budapestiek döntése értelmében fenn tud maradni állandó forgalmi rendként.

“A buszok kiszámíthatóbban és sokkal rövidebb idő alatt, a kerékpárosok pedig biztonságosabban tudnak átkelni a hídon, mint a felújítást megelőzően”

– mondta.

Walter Katalin közölte, naponta húszezerrel kevesebb gépjármű kelhet át a hídon, mint korábban.

Csohány András, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a pénteki nappal véget ért a Lánchíd 2021 óta tartó felújítása. Az első 18 hónapban készült el a “munka műszaki részének dandárja”: elbontották a régi vasbeton pályalemezt, helyette új acélszerkezetű pályalemezt építettek, megújultak a híd kőfelületei és új korrózióvédelmi bevonatot kaptak a láncok. Ezeken követően végezték el a többi mellett a műemléki felújításokat is – közölte, majd kiemelte, az eredetileg tervezettnél rövidebb idő alatt, a szerződéses határidő előtt másfél hónappal történhetett meg a Lánchíd végleges forgalomba helyezése.

Az átadási ünnepségen részt vettek a Széchenyi-család tagjai is.

A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. A járdákkal együtt a hídfőkben található aluljárók is megnyíltak. A felújítás befejezéséhez kapcsolódva pénteken este 6 órakor kezdődik a fővárosi önkormányzat és a BKK szervezésében a Lánchíd-piknik, amely ismeretterjesztő programokkal, utcazenészekkel, étellel és itallal, “fényoroszlánokkal” várja az érdeklődőket, sötétedés után pedig a különleges alkalomhoz illő megvilágítást kap a híd. A rendezvény miatt péntek délután 4 órától szombat hajnalig lezárják a közúti forgalom elől a Lánchidat, ezért az arra járók és a résztvevők zavartalanul piknikezhetnek. A Lánchídon közlekedő járatok péntek délután 4-től szombat hajnali 4 óráig módosított útvonalon közlekednek: a 16-os busz csak Budán jár, a Széll Kálmán tér és Clark Ádám tér között; a 105-ös, a 178-as, a 210-es és a 216-os buszok, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai járatok a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át haladnak.

Kapcsolódó cikkek