A Budapest-Cegléd vonalon utasforgalmi próbaüzemben elindított elsõ emeletes KISS motorvonat halad Ceglédbercell határában 2020. március 15-én, fotó: Máthé Zoltán/MTI

A többség jó ötletnek tartja a vármegye- és országbérletet

A többség jó ötletnek tartja a vármegye- és országbérletet

A Real-PR 93. közvélemény-kutató friss felmérése szerint a felnőtt lakosság 75 százaléka pozitívan fogadja a kormány távolsági közösségi közlekedésre májustól tervezett havi vármegye- és országbérletét.

Az új, kedvezményes árú utazási bérletek megítélése a fővárosiak 69 százaléka, a városiak 76 százaléka és a községben élők 77 százaléka szerint kedvező.

“Orbán Viktor évértékelő beszédének nagy bejelentése volt, hogy a kormány májustól bevezeti az úgynevezett vármegye- és országbérlet”

– írták. Ezekkel egy-egy megyén belül – jelképesen a havi Budapest bérletnél is olcsóbban – havi 9450 forintért, országosan pedig 18 900 forintért lehet majd utazni a települések között vonattal vagy távolsági autóbusszal – ismertették. Összehasonlításképpen megjegyezték: egy 100 kilométeren 8 liter üzemanyagot fogyasztó autóval, 600 forintos benzinár mellett a vármegyebérlet árából nagyjából 200 kilométert lehet utazni, ami egy hónapban a munkanapokkal számolva mindössze napi 5-5 kilométert jelent oda-vissza. A közlemény szerint az új bérlet pozitív fogadtatását jól mutatja, hogy “életkortól, pártszimpátiáktól, sőt a távolsági közlekedés igénybevételének gyakoriságától is függetlenül a döntő többség kedvezően értékeli az intézkedést”.

A 75 százaléknyi pozitív véleménnyel szemben mindössze 12 százalék negatív áll, 13 százaléknyian nem tudtak vagy nem akartak véleményt nyilvánítani.

“Ez utóbbiaktól eltekintve, csak a határozott véleményeket számításba véve, 86 százalék az új, kedvező árú távolsági bérletet pozitívan értékelők aránya”

– jelezték.

“Bár a lelkesedők háromnegyedes többsége nem jelenti, hogy ennyien élnek majd a lehetőséggel, azonban a budapesti és a vidéki Magyarország véleményazonossága egyértelműen valószínűsíti az ötlet majdani sikerét”

– jegyezték meg. A vidéki városokban (76 százalék) és a községekben (77 százalék) kissé nagyobb arányban örülnek a megkérdezettek a vármegye- és országbérlet bevezetésének, mint a fővárosban (69 százalék). Ettől valamelyest jelentősebb véleménykülönbség van pártszimpátiák szerint.

A Fidesz szavazói körében 84 százalék, a baloldali szavazók között 60 százalék értékeli pozitívan az új bérlettípust.

“Az egységesen kedvező társadalmi megítélést tükrözi, hogy még azok körében is 71 százalék a vármegye- és országbérlet bevezetését jó ötletnek tartók aránya, akik nem ingáznak települések között, bár érthető módon leginkább azok támogatják az új bérleteket, akik szoktak ingázni. Ebben a teljes lakosság 56 százalékát kitevő csoportban 78-80 százalékos a kormányzati döntés kedvező fogadtatása” – közölték.
Erősíti a jellemző társadalmi támogatottságot, hogy életkor szerint nézve is minden korosztályban legalább kétharmadnyi a kérdésben pozitívan nyilatkozók aránya, még a térítésmentesen utazó idősebb korúak is hasonlóképpen támogatják a kormányzati döntést, mint a fiatalok, akiket anyagilag közvetlenül érint – ismertették. A Real-PR 93. debreceni székhelyű országos és helyi közvélemény-kutatásokkal foglalkozó cég március 6-a és 8-a között ezer felnőtt telefonos megkérdezésével végezte a kutatást.

Kapcsolódó cikkek