illusztráció, forrás: pixabay.com

Most érdemes lakást kiadni, főleg Budapest belvárosában

Most érdemes lakást kiadni, főleg Budapest belvárosában

Országos szinten 1,1 százalékkal nőttek a bérleti díjak a kiadó lakások piacán novemberben az egy hónappal korábbihoz képest, így januárhoz képest már 13 százalékos volt a növekedés. Erről tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com legújabb lakbérindexéről szerdán a médiát.
A közleményben kiemelték a drágulás ellenére a járvány előtti csúcsot még nem érték el az átlagos bérleti díjak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben megjegyezte: a 2015-ös szintekhez képest novemberben több mint 42 százalékkal álltak magasabban az albérletárak, ami megközelíti, de nem éri el a 2020 januári csúcsot, amikor közel 46 százaléknál járt a mutató. Arra is kitért, hogy éves szinten az észak-magyarországi régióban volt a legütemesebb az áremelkedés, az érintett megyékben – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád – átlagosan több mint 12 százalékkal drágultak az albérletek. A többi országrészt – Pest megyét, Közép-Dunántúlt, Nyugat-Dunántúlt, Dél-Dunántúlt, Észak-Alföldet és Dél-Alföldet 7,2-10,5 százalékos növekedés jellemezte.

Budapesten 150 000 forint az átlagos bérleti díj, de a különbségek óriásiak.

A legdrágább városrész az V. kerület, amelyet már 240 000 forintos havi díj jellemez, ez pedig már megfelel a koronavírus-járvány előtti szintnek.

A fővárosban a legolcsóbban a XXIII. kerületben várnak bérlőre a lakások, ezekért 107 500 forintot kell adni havonta.

A fővároson kívüli piacon fordulat történt az előző hónaphoz képest: Székesfehérváron a legmagasabbak az árak, átlagosan 124 000 forintért kínálják a kiadó ingatlanokat. Ezzel Fejér megye székhelye megelőzi a novemberben még élen álló Veszprémet, amely novemberben 122 500 forinttal a második volt, Debrecen pedig a harmadik a maga 120 000-es átlagos díjával. Békéscsaba és Salgótarján a legolcsóbb, mindkét megyeszékhely 120 000-es bérleti díjjal “rendelkezett” december közepén – olvasható a KSH és az ingatlanportál közleményében.

Kapcsolódó cikkek