fotó: pixabay.com

Az Aranycsapat tagjára emlékeztek Budapesten

Az Aranycsapat tagjára emlékeztek Budapesten

Zakariás Józsefre, az Aranycsapat 95 éve született balfedezetére emlékeztek kedden az Olimpiai Parkban található nemzeti színű ötkarikánál.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke kiemelte, hogy Zakariás József a magyar labdarúgó-válogatott talán legstabilabb tagja, annak szürke eminenciása volt, aki pontos passzaival hívta fel magára a figyelmet. Hozzátette,

a 35-szörös válogatott játékos nemcsak a helsinki olimpiai aranyérem kivívásában vállalt fontos szerepet, hanem részese volt 1953 novemberében az évszázad mérkőzésének, az angolok elleni 6-3-as, majd a budapesti 7-1-es diadalnak, s játszott az 1954-es berni világbajnoki döntőben is.

A testület elnöke emlékeztetett arra, hogy az Aranycsapatból Zakariás volt az egyetlen, aki a németek elleni, 3-2-re elvesztett vb-finálé után többé már nem húzhatta magára a válogatott mezét.

“Hatvanöt év elteltével szeretnénk némi elégtételt adni neki, mert ettől úgy érezhette, hogy az ő nyakába varrták a berni vereséget, noha a korabeli szakírók szerint ő sem játszott rosszabbul azon a mérkőzésen, mint Puskás, vagy mondjuk Bozsik”

– fogalmazott Lomnici, aki felidézte azt is, hogy pályafutása befejezése után Zakariás edzőként is nagyot alkotott, például azzal, hogy a nyugat-afrikai Guineában lerakta a labdarúgás alapjait.

Ifj. Buzánszky Jenő – aki szintén tagja a testületnek – felidézte, hogy Zakariás amolyan zongoracipelő volt a csapatban, a pályán kívül azonban igazi közösségteremtő személyiségnek számított. Puskásék közül ő tudott egyedül zongorázni, s édesapja elbeszélése szerint előfordult, hogy ezt a tudását a meccsek után a vacsoráknál a társai is megismerhették.

Az Aranycsapat Emlékévet a kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár részéről Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján, 2017 áprilisában hirdette meg, és eredetileg úgy tervezték, hogy az Új Puskás Ferenc Stadion avatásig tart majd. Lomnici Zoltán bejelentette, hogy

a határon túli magyarok kérésére a testület ezután is folytatja tevékenységét, s Aranycsapat Testület néven végzi tovább a munkáját, s ápolja majd az együttes hagyományát – a jövőben is állami és MLSZ-támogatás nélkül.

Lomnici egyúttal arról is beszélt, felkérte a sportot is felügyelő Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, hogy vállaljon aktív szerepet a londoni magyar-angol 1954-es visszavágójának évfordulójára, májusra tervezett ünnepségen, s elmondása szerint a tárcavezető nem zárkózott el ez elől.

A Budafokon született Zakariás József a Budapesti Bástyával és a Vörös Lobogóval magyar bajnok volt és megnyerte a Mitrópa Kupát. Fiatalon, 47 évesen, 1971. november 22-én hunyt el.

Kapcsolódó cikkek