Fiatalok műveit adták ki

Fiatalok műveit adták ki

Három új kötet - egy formabontó elsőkönyv, egy verseskötet és egy nagyszabású erdélyi antológia - jelent meg a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) kiadásában.

Az irodalmi szervezet szerdai közleménye szerint az elsőkönyveseket kiadó sorozatukban jelent meg Urbán Bálint Oscuro című kötete, amelynek főhősei – William S. Burroughs és Kurt Cobain – az “Inverz Paradicsomot”, az elszemélytelenedés misztériumát keresik.

“Urbán Bálint egy olyan úton kíséri őket végig, amelyen a magyar irodalomban eddig kevesen indultak el”

– idézi a közlemény a könyv fülszövegét, amelyet Földényi F. László írt.

Marcutiu-Rácz Dóra sodró, alulstilizált esszéversekben feszegeti az érzékenység határait a Már minden nő hazament című verseskötetében. Társadalmi közhelyekkel kapcsolatosan tesz fel kényelmetlen kérdéseket, de közben egy pillanatra sem felejti el, hogy ő maga is a társadalom tagja. Elismeri a szorongást, de nem oldódik fel a kilátástalanság langyos vizében – fogalmaz a közlemény.

André Ferenc és Horváth Benji válogatásában jelent meg a Címtelen föld – Fiatal erdélyi metamodern líra című antológia, amely 26 fiatal költőtől tartalmaz verseket.

A fülszöveg szerint a kötetben szereplő szerzőknél a kisebbségi, kelet-európai szorongás közös tapasztalat. Többlakiságuk és többnyelvűségük létbizonytalanságot eredményez, ugyanakkor a reflexív figyelem és a poétikai diverzitás termékeny táptalaja is. A kötetet a FISZ az Erdélyi Híradó Kiadóval közösen jelentette meg – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek