Fontos meghívást kaptak a magyar vízilabdázók

Fontos meghívást kaptak a magyar vízilabdázók

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya úgy készül, hogy a szezonban először december végén dolgozhat majd kiválasztottjaival, akiknek februárra az Egyesült Államokból van meghívása.

A szakember szerdán az M4 Sport Sporthíradó című műsorában kifejtette, a pandémia következtében nehéz helyzetbe kerültek a válogatottak, hiszen több nemzetközi torna megrendezését, valamint az együttesek összetartását kellett már lemondani, és ez alól csapata sem volt kivétel. Hozzátette: szeptemberben és októberben sem tudott készülni a keret, amely még novemberben sem lehet együtt. Märcz elmondta: ebben közrejátszik az is, hogy a bajnokság elsőbbséget élvez a válogatottal szemben, és ő is azt támogatja, hogy az ob I-ben a lehető legtöbb mérkőzést rendezzék meg.

“Úgy néz ki, hogy a válogatott először december végén, illetve január elején tud majd együtt készülni, februárban pedig várhatóan hosszabb lehetőségünk is lesz a közös munkára”

– nyilatkozta.

Märcz beszélt arról, hogy a magyar klubcsapatokból a közelmúltban több légiós távozott, ami némi színvonalcsökkenést eredményezett az ob I-ben, de annyit nem, hogy ne lennének így is jó mérkőzések, és a nemzetközi kupákban érintett magyar klubok ne tudnák felvenni a versenyt az európai mezőnnyel.

“A magyar klubok mindenekelőtt a saját utánpótlásukból töltötték ki a felnőtt csapatok keretében keletkezett űrt, és érezhető ugyan ez az átmeneti időszak, amíg a fiatalok kellően megerősödnek, de közel járnak ahhoz, hogy minden tekintetben átvegyék a távozók helyét”

– hangsúlyozta.

A szövetségi kapitány név szerint kitért a közelmúltban sérülését követően visszatért Varga Dénesre, a szintén olimpiai bajnok, klubváltását követően egyre jobb teljesítményt nyújtó Hosnyánszky Norbertre, illetve a korábban ugyancsak sérült Zalánki Gergőre, akikkel folyamatosan tartja a kapcsolatot, és reményét fejezte ki, hogy akár már a decemberi felkészülésen mindhárom pólós ott lehet. Märcz elmondta, hogy a rövidebb időre tervezett év végi összetartáson bő kerettel szeretne dolgozni, figyelembe véve, hogy nem sokkal korábban a nemzetközi kupaporondon érintett játékosok még mérkőzéseken szerepelnek.

Az év elejére tervezett négy-öt napos, a kapitány szerint intenzívebb felkészülés közvetlenül megelőzi majd a válogatottnak a világligában esedékes három találkozóját.

A februári lehetőséggel kapcsolatban a szakvezető elmondta, hogy abban az időszakban a szövetség és a liga több időt hagyott a bajnoki programban a válogatott felkészülésére. Az olimpia utolsó selejtezőtornája miatt két-három hétig szünetel majd a pontvadászat. Märcz vázolta, hogy az Egyesült Államokból már van egy meghívása a válogatottnak erre az időszakra, amely függ az aktuális egészségügyi körülményektől, illetve utazási lehetőségektől, de vannak “b” és “c” terveik is.

“Mindenképpen jó ellenféllel és erős edzőpartnerrel szeretnék készülni, és ha úgy adódik, akkor egy tornán részt venni, hiszen vannak már olyan csapatok, amelyek megszerezték az olimpiai kvalifikációt”

– mondta, majd hozzátette, ezzel kapcsolatban máris érkezett felkérés a lehetséges edzőpartnerektől. A férfiaknál Európából a magyar mellett az olasz, a spanyol és a szerb válogatott kvalifikálta már magát a tokiói olimpiára, amelyre a 12-es mezőnyből még három hely kiadó.

Kapcsolódó cikkek