Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás tagja pár évvel ezelőtt

Így tisztelegtek Buzánszky Jenő előtt

Így tisztelegtek Buzánszky Jenő előtt

Buzánszky Jenő

A táblát, amelyet az Aranycsapat Örökség Alapítvány és a dombóvári önkormányzat állított a Nemzet Sportolója tiszteletére, az ünnepelt és Csiki Károly, a Magyar Labdarúgó Szövetség versenyigazgatója leplezte le több mint száz barát, ismerős és tisztelő jelenlétében.

Focista

A 49-szeres válogatott sportoló pályafutását az Illyés Gyula Gimnázium igazgatója, Szenyéri Zoltán méltatta. Mint mondta, az Aranycsapat hátvédje szinte mindent elért, amit sportoló elérhet: olimpiát, Európa Kupát nyert, sikeres edző lett, számos társadalmi és sportvezetői megbízatást látott el. Buzánszky Jenő, aki 1947-ig élt Dombóváron, pályáját felidézve azt mondta, hogy érettségi után mehetett volna Debrecenbe, Kaposvárra, de megmaradt dombóvárinak.

“Amikor mehettem volna külföldre, azt mondtam, inkább megmaradok magyarnak” – tette hozzá. A nyolcvanhat éves élő legenda egészségi állapotáról megjegyezte: “Harminc évig még csalom az életet.” Buzánszky Jenő sportolói pályáját a Dombóvári Vasutasnál kezdte, majd a PVSK, később a Dorogi Bányász játékosa volt. 1953-ban szerepelt az évszázad mérkőzésének nevezett Anglia-Magyarország találkozón, 1952-ben tagja volt az olimpiai bajnokcsapatnak, 1954-ben ezüstérmet nyert a svájci világbajnokságon. Válogatottbeli csapattársával, Grosics Gyulával együtt 2011-ben a Nemzet Sportolói közé választották.

Kapcsolódó cikkek