Koronavírus: mi lesz a vívókkal?

Koronavírus: mi lesz a vívókkal?

Ha kedvezően alakulnak a körülmények, május közepétől lehet tervezni a hazai vívóélet újraindulását, akkortól kezdődhetnek el első lépésként a hagyományos edzések a klubokban.

Tamás Henriette, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) főtitkára a hunfencing.hu oldalon megjelent interjúban úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben kockázatos és felesleges is lenne konkrétumokkal dobálózni, biztosan megvárják, illetve követik majd a kormányrendeleteket.

Közel másfél hónapja állt le itthon a vívóélet, a szövetség elnökségének döntése alapján jelenleg a válogatott edzések szünetelnek, a vívókat a testület arra kérte, hogy vonuljanak önkéntes házi karanténba.

“Ha a körülmények úgy alakulnak, május közepe felé lehet változás”

– mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy lépésről lépésre történhet majd meg a visszatérés, először a klubokban kell ismét elindulnia az életnek.

“Mindenki várja az újrakezdést, de türelmesnek kell lennünk még egy ideig”

– hangsúlyozta.

Az MVSZ helyzetét illetően úgy fogalmazott, abból a szempontból szerencsések, hogy az év első három hónapjában valamennyi állami támogatásról szóló megállapodást aláírták, így most csak átcsoportosításokról kell beszélniük.

“Ugyanakkor a megváltozott körülmények között húsz százalékkal csökkentették a sportfejlesztési támogatást, tehát új költségvetést kell készítenünk, és azt majd az elnökségnek el kell fogadnia. Ez ebben a helyzetben természetes, a versenyeztetés, az edzőtáborok, a felkészülés teljesen átalakul, idén nem lesz olimpia, más világversenyek is elmaradhatnak, minden megváltozik, és még nem is tudjuk, hogy pontosan miként”

– folytatta.

A főtitkár elmondta még, hogy ezekben a napokban készítik elő az új költségvetést, majd hozzátette, hogy a béreket és a fizetéseket ez nem érinti, valamennyi sportoló, illetve sportszakember továbbra is megkapja az őt illető járandóságát. Szóba került az is, hogy a szövetség az országos bajnokságokat valamennyi korosztály számára meg szeretné rendezni az idén, diákolimpiát viszont erre az évre nem tervez.

Kapcsolódó cikkek