illusztráció

Három érmet szereztek az okos magyar diákok

Három érmet szereztek az okos magyar diákok

Egy ezüst- és két bronzérmet nyertek a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI), amelyen tizenhárom ország ötvenöt, húsz évesnél fiatalabb diákja vett részt Nagykanizsán.

“A magyar csapat tagjai közül ezüstéremben részesült Tóth Gellért, az Óbudai Árpád Gimnázium tanulója, bronzérmet kapott Szabó Kornél, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium és Szente Péter, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákja”

– közölték a szervezők hétfőn.

A diákolimpia négy aranyérmét Tomasz Nowak (Lengyelország), Marcin Martowicz (Lengyelország), Jirí Kalvoda (Cseh Köztársaság) és Dorijan Lendvaj (Horvátország) érdemelte ki. Tíz versenyző ezüst-, 14 versenyző bronzérmet kapott. A magyar csapat érmeseit az OTP Bank különdíjjal jutalmazta.     A péntek délután zárult CEOI 2020-on résztvevő középiskolások két, öt-öt órán át zajló versenynapon mérték össze versenyprogramozási ismereteiket három-három feladat önálló megoldásával. Ezek olyan emelt szintű algoritmusok kreatív alkalmazását igénylő feladatok,

amelyek megoldása még egy végzős informatika szakos egyetemista számára is komoly kihívást jelentenének. A feladatok nem hétköznapi kódolási ismereteket, hanem komplex algoritmikus gondolkodást igényelnek a versenyzőktől.

A feladatokat a versenyek másnapján bármely országból meg lehetett oldani a Codeforces.com oldalon keresztül, idén összesen 10875-en vállalkoztak erre. A CEOI 2020 a Neumann Társaság, az ELTE Informatikai Kara és Nagykanizsa városa rendezésében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Tungsram cég támogatásával valósulhatott meg. A járványhelyzet miatt a diákolimpia különleges körülmények között zajlott, a résztvevő tizenhárom ország közül hat ország (Ausztria, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Litvánia és Románia) diákjai az interneten keresztül kapcsolódtak be a megmérettetésbe.

A magyar, cseh, szlovák, holland, német, lengyel és svájci csapatok – jelentős óvintézkedések mellett – személyesen vettek részt a nagykanizsai diákolimpián, így lehetőségük volt felkeresni például az önvezető járművek számára létesített ZalaZONE tesztpályát és a Tungsram gyárát is.

A magyar diákok hagyományosan jól szerepelnek a CEOI-n, az idei díjakkal együtt összesen ötvenkilenc érmet gyűjtöttek össze 1994 óta. Magyarország a CEOI egyik alapító tagja és többször adott már otthont a versenynek: 1995-ben Szegeden, 2001-ben Zalaegerszegen, 2005-ben Sárospatakon, 2012-ben Tatán. A jövő évi CEOI-t a tervek szerint Horvátországban rendezik.

Kapcsolódó cikkek