illusztráció

Dósa Dániel: technikailag, mentálisan és fizikálisan most sokkal jobb formában vagyok

Dósa Dániel: technikailag, mentálisan és fizikálisan most sokkal jobb formában vagyok

Jót tett az olimpia egyéves elhalasztása Dósa Dánielnek, aki férfi tőrben az európai pótkvalifikációs versenyen megpróbálja kiharcolni a tokiói részvétel jogát.

“Nagyon sűrű és feszes szezon után lett volna tavaly ez a verseny, eleinte úgy éreztem, hogy én ezt nagyon le akarom nyomni, már nagyon jó lenne, ha túl lettem volna rajta. Viszont amikor szeptemberben elkezdtünk újra edzeni, rájöttem, hogy nagyon sok időm van versenyek nélkül gyakorolni új akciókat, kicsit bővíteni a repertoáromat”

– nyilatkozott az M1 aktuális csatornának a versenyző, kiemelve, hogy így a mentális és a fizikai felkészülésre is sokkal több idő jutott.

“Úgy gondolom, hogy technikailag, mentálisan és fizikálisan most sokkal jobb formában vagyok, mint 2020 márciusában voltam”

– tette hozzá.

A decemberi országos bajnokság megnyerése után olaszországi és franciaországi edzőtáborokat tervezett, végül csak Olaszországba ment el, oda viszont többször is. A kinti felkészülésben az asszózás kapott kiemelt szerepet, már csak azért is, mert többek között olimpiai és világbajnokokkal vívhatott. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban teljes mértékben a pótkvalifikációs versenyre készült, ennek rendelt alá mindent. Arra a kérdésre, hogy mennyire elvárás magával szemben a kvótaszerzés, úgy válaszolt: teljes mértékben.

“Nagyon elvárom magamtól, hogy ez a verseny úgy sikerüljön, ahogy én szeretném”

– hangsúlyozta a győztesnek járó egyetlen kvóta megszerzésére utalva. ”

Nemcsak nekem lenne ez hatalmas dolog, hanem az egész férfi tőr szakágnak, mert legutóbb 2000-ben jutott ki magyar férfi tőröző olimpiára. Hatalmas visszaigazolás lenne ez nekem, bebizonyítanám magamnak, hogy odatartozom a világ élmezőnyébe”

– folytatta.

Az európai pótkvalifikációs viadalt április 24-én és 25-én rendezik Madridban. Ezen már csak olyan országok egy-egy vívója indulhat szakáganként, melyek abban a fegyvernemben még egyetlen kvótát sem szereztek.

Női tőrben, valamint férfi és női kardban kijutott a magyar válogatott, férfi párbajtőrben ranglistás helyezése alapján Siklósi Gergely indulhat Tokióban, férfi tőrben és női pátbajtőrben pedig a pótkvalifikáció kínál még esélyt.

Kapcsolódó cikkek