Keresztes László Lóránt (archív)

Keresztes László Lóránt: a jövő feléséről szól a jövő évi büdzsé

Keresztes László Lóránt: a jövő feléséről szól a jövő évi büdzsé

A jövő felélésének, a bosszúnak és a bizonytalanságnak a költségvetése a jövő évi. Ezt közölte az LMP frakcióvezetője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Keresztes László Lóránt szerint 2021-es költségvetés számait nézve nem látszanak abban a kormány részéről megfogalmazott célok, a gazdaságvédelem és a munkahelyteremtés.

“Ráadásul a kormány alárendeli a munkahelyteremtést egyéb szándékoknak, például a Budapest-Belgrád-vasútvonalnak”

– mondta, majd közölte, hogy idén és jövőre minimum 180 milliárd forintot költenek el erre a projektre, azaz éves szinten 150 000 új munkahely megteremtését áldozzák fel. Hozzátette, a járvány miatt kialakult gazdasági helyzet megmutatta, hogy nem lehet a fertőzéshullám előtti utat folytatni.

A frakcióvezető értékelése szerint a 2021-es büdzsé növeli magyar gazdaság kiszolgáltatottságát a nagyhatalmi érdekeknek és továbbra is összeszerelő üzemekre építi a gazdaságot.

“A kormány lehetetlenné teszi a helyi gazdaságfejlesztést az önkormányzatok háttérbe szorításával és a megszorító intézkedésekkel, valamint tovább gyengíti a felsőoktatás és nem fektet elegendő forrást az infrastruktúrába”

– mondta.

Keresztes László Lóránt hangsúlyozta, az LMP szerint szemléletváltás kell, önellátásra és erős helyi gazdaság megteremtésére, patrióta, zöld gazdaságpolitika megvalósítására van szükség.

“Ez nem képzelhető el a felsőoktatás megfelelő szintű támogatása nélkül”

– mondta.

Hozzátette, ehhez szükség van jó infrastruktúrára, a vidéki térségek elérésének növelésére is. Kérdésre válaszolva elmondta, a költségvetéshez benyújtandó módosító indítványaikkal alapok létrehozását kezdeményezik, például a szociális területen, hogy a terület dolgozói is megkapják a megfelelő jövedelmet.

Kezdeményezik egy gazdaságvédelmi alap létrehozását, amelynek révén főleg a fenntarthatóság elveit követő gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtési programok indulnának.

Hozzátette, lesznek javaslataik az infrastruktúra és a közösségi közlekedés fejlesztésére, továbbá a felsőoktatás forrásainak növelésére.

Kapcsolódó cikkek