Keresztes László Lóránt: súlyos bűn a Budapest-Belgrád vasútfejlesztés áterőltetése

Keresztes László Lóránt: súlyos bűn a Budapest-Belgrád vasútfejlesztés áterőltetése

Keresztes László Lóránt csütörtöki online sajtótájékoztatóján vitatta a beruházás megtérülését és azt mondta, annak extrém magas költségeit inkább a pandémia utáni gazdasági kilábalásra kell fordítani.

A politikus szerint a projekt összköltsége elérheti az 1000 milliárd forintot, a kabinet pedig törvénnyel titkosíttatná a kapcsolódó dokumentumokat és szerződéseket tíz évre.

“A kormány ugyanakkor sem a beruházás árát, sem annak szükségességét, a vasútvonal jövőbeli kihasználtságát nem támasztja alá semmivel”

– jelentette ki.

A képviselő reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentéseire is. Azt mondta: a kormány továbbra sem kíván szembenézni azzal, hogy Magyarországon társadalmi tragédia van kibontakozóban.

A veszélyhelyzet kezelésére szánt 3000 milliárd forintból mindössze 200 milliárdot fordít a kabinet bérkiegészítésre, holott már mostanra is sokan veszítették el az állásukat. Szerinte növelni kell a munkanélküli ellátás összegét, a folyósítás idejét pedig meg kell duplázni.

Erre pedig például a Paks II. projekt tőkeemelésére szánt teljes idei forrást, vagyis 90 milliárd forintot is át lehetne csoportosítani, nem csupán 37 milliárdot, ahogy azt a kabinet tervezi. Üdvözölte a paksi bővítés halasztását, szerinte ezzel, mintha elismerte volna a kormány, hogy nincs szükség a beruházásra.

“Ez azt is jelentheti, hogy később elállnak majd attól”

– tette hozzá.

A képviselő kritizálta az érettségivel kapcsolatos döntést is, mert óriási kockázatnak tartja, hogy azt a járvány hazai tetőzésekor bonyolítják le. Emellett a kijárási korlátozás további szigorítását szorgalmazta, és elfogathatatlannak nevezte az önkormányzatokat ért megszorításokat.

Kapcsolódó cikkek