Az LMP is az Európai Bizottsághoz fordult a határidő eltolását kérve

Az LMP is az Európai Bizottsághoz fordult a határidő eltolását kérve

A Székely Nemzeti Tanács után az LMP társelnökei és frakcióvezetője is az Európai Bizottsághoz fordul, kérve a nemzeti régiók védelmében indított uniós aláírásgyűjtés határidejének elhalasztását.

Keresztes László Lóránt frakcióvezető pénteki online sajtótájékoztatóján rámutatott: bár példamutató magyar összefogás eredményeként mintegy 1,2 millió aláírás gyűlt össze a szükséges egymillió helyett, ez mégsem elegendő.

“Nem sikerült ugyanis az előírásoknak megfelelően hét uniós országban átlépni a kellő kvótát”

– mondta, majd hozzátette, hogy a közterületi gyűjtést ugyanis az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány ellehetetlenítette.

“A petíciót kezdeményező Székely Nemzeti Tanács ezért április 7-én fordult az Európai Bizottsághoz, és kérte a határidő elhalasztását több hónappal”

– emlékeztetett Keresztes László Lóránt hozzátéve,ebben az ügyben is oda kell állni mögéjük és támogatni őket.

Emlékeztetett, pártja indítványára az Országgyűlés február 25-én egy majdnem teljes nemzeti együttműködést mutatott, hiszen a DK-n kívül minden párt az ügy mellé állt. Az elmúlt hetekben pedig politikai szimpátiától függetlenül segítették azt művészek, sportolók, közéleti személyiségek és politikusok

A politikus elmondta, az 1,2 millió támogatás összegyűjtését fantasztikus teljesítménynek tartja, amiért köszönetet mondott Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének, Dabis Attila külügyi megbízottnak, valamint Pesty László kampányfőnöknek.

“Az utolsó hetek megmutatták, hogy a nemzeti régiók védelmében összefogtak a magyarok, és ez egész Európa számára példát mutatott a nemzetiségeknek”

– zárta szavait.

A nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

Kapcsolódó cikkek