DK: a Göd közeli települések is veszélybe kerültek

DK: a Göd közeli települések is veszélybe kerültek

A Greenpeace jelentése szerint magzatkárosító anyag került a csatornába, így már nemcsak a gyárnak helyet adó Göd, hanem Dunakeszi és más települések is veszélyben vannak az akkumulátorgyár miatt. Erről beszélt Kocsis-Cake Olivio, az ellenzéki párt környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminisztere vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a mérgezett szennyvíz a gyár közelében lévő szántóföldekre ömlött.

“Bekövetkezett az, amire a Demokratikus Koalíció már több mint egy éve figyelmeztetett: az Orbán-kormány által finanszírozott, a törvényeket és környezetvédelmi szabályokat kijátszó akkumulátorgyárak tönkreteszik a környező lakott területek vízbázisát”

– fogalmazott.

Kocsis-Cake Olivio azt mondta, hogy a gödi gyárnak a bíróság ítélete szerint már régóta abba kellett volna hagyni a működését, azonban “az Orbán-kormány egy átlátszó hazugsággal tovább védelmezi a gyárat”. Gulyás Gergely miniszter azt állította a legutóbbi Kormányinfón, hogy postai kézbesítési problémák miatt termel még mindig az akkumulátorgyár – fűzte hozzá, majd kijelentette, a DK követeli, hogy a kormány azonnal állítsa le az új akkumulátorgyárak építését, továbbá független szakértőkből álló bizottságok vizsgálják át a már működők működését.

“Nem hagyhatjuk, hogy a magyar törvényekre és szabályokra fittyet hányó, távol-keleti akkumulátorgyárak beszennyezzék a lakott területek vízbázisát, levegőjét és értéktelenné tegye az ingatlanjaikat”

– hangoztatta.

Szilágyi László, Göd ellenzéki polgármesterjelöltje elmondta: év elején derült ki, hogy a gyárból két év alatt 88 tonna magzatkárosító anyag került a levegőbe.

“Ez a környéken súlyos problémákat okozhat”

– jelentette ki, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a gyár újabb 43 000 négyzetméternyi bővítésre kapott engedélyt. Tonzor Péter, Dunakeszi ellenzéki polgármesterjelöltje közölte: a Samsung-gyár mögötti terület mindössze két-három kilométerre van Dunakeszi telekhatárától, ahol egy lakópark található. Felszólította Dunakeszi fideszes polgármesterét, Dióssi Csabát, hogy nyilatkozzon: átvizsgálták-e a vizet és a levegőt. “Ha én leszek Dunakeszi polgármestere, minden ilyen vizsgálatot és mérést elérhetővé teszek” – tette hozzá Tonzor Péter.

Kapcsolódó cikkek