Csárdi Antal

Csárdi Antal: az oktatás és a környezetvédelem a büdzsé vesztese

Csárdi Antal: az oktatás és a környezetvédelem a büdzsé vesztese

A "múlt" költségvetésének nevezte a 2020-as büdzsét az LMP frakcióvezető-helyettese, aki szerint a javaslatnak az oktatás és a környezetvédelem a vesztese.

Csárdi Antal csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, oktatásra reálértéken 15 milliárd forinttal jut kevesebb jövőre, míg környezetvédelemre 25 százalékkal szán kevesebbet a kormányzat, holott ezek a területek – szerinte – eddig is alulfinanszírozottak voltak.

“A társadalmon belüli szakadékok tovább növekednek jövőre”

– mondta.

Csárdi Antal kifogásolta, hogy miközben a klímaváltozás miatt már most jelentős zöldségár-emelkedéssel kell számolniuk az embereknek, mégsem az alapvető élelmiszerek áfáját csökkenti a kabinet, hanem a szálláshelyekét, vagyis annak az ágazatnak – a turizmusnak – biztosít extraprofitot, amelyet “fideszes oligarchák foglaltak el”.

Szerinte a kormány emellett “a kedvenc iparágát, az autóipart tömi ki pénzzel”, annak ellenére, hogy a kabinet tagjai sem tagadják egy gazdasági visszaesés közeledtét, amelyek első áldozata mindig az autóipar.

Az LMP mindezekkel szemben a “jövő” költségvetését fogadná el – mondta -, vagyis az egészségügyre biztosítana több forrást, valamint a környezetvédelemre, mert, mint fogalmazott, “az itt élők életminősége rendkívüli módon romlik”.

Csárdi Antal kérdésre az őszi főpolgármester-választással kapcsolatban azt mondta: céljuk kezdettől fogva az volt, hogy Tarlós Istvánnal, vagyis a kormánypártok jelöltjével szemben egyetlen ellenzéki induló álljon. Ennek érdekében a fővárosi kongresszusuk jövő héten minden szükséges “áldozatot” és döntést meghoz majd.

Arra a felvetésre, miszerint a Momentum jelöltje, Kerpel-Fronius Gábor korábban “agyhalottnak” nevezte Magyarországot, Csárdi Antal – személyes véleményének hangot adva – azt mondta: saját maga a végletekig rajong ezért a nemzetért, ezért nem tartja helyesnek, ha valaki ilyen súlyos kijelentéseket tesz, de nem érzi, hogy neki kellene értékelni egy “fiatal politikuspalánta” meggondolatlan mondatait.

Arra a kérdésre, hogy az LMP-ben napirenden van-e a korábbi, a tisztségektől fegyelmi eljárás során eltiltott vezetők rehabilitálása, akik közül többen már nem is tagjai a pártnak, azt felelte: ez napirenden van, de csak a tisztújítás után következő kongresszuson hozhatnak döntést. Kijelentette: ezeket az embereket érte sérelem, amiért bocsánatot kell kérni, ennek egyik eszköze az amnesztia.

E politikusokat korábban jórészt azért tiltottak el tisztségektől, mert a 2018-as választási kampányban kongresszusi döntés ellenére járultak hozzá LMP-s képviselőjelöltek visszalépéséhez más ellenzéki jelöltek javára.

Kapcsolódó cikkek