Többkulcsos adórendszert javasol az LMP

Többkulcsos adórendszert javasol az LMP

Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes szerdai, online is közvetített sajtótájékoztatóján a részleteket ismertetve azt mondta, hogy a minimálbérig nulla, ötszázezer forintig 12 százalékos, ötszázezer forint felett pedig 25 százalékos adókulcsot alkalmaznának. Az első két adókulcs alacsonyabb lenne a jelenleginél. Ezt emelte ki az ellenzéki politikus.
A képviselő úgy számolt, hogy egymillió forintos jövedelemig mindenki többet vinne haza nettó fizetésként, az egymillió forint felett keresők pedig “nagyobb arányban fogják kivenni a részüket a közös ügyeink” finanszírozásából.

Kifejtette, a minimálbérért dolgozók esetében 27 620 forint lenne a különbség, ami azt jelenti, hogy az érintettek nettóban 25 százalékkal többet kapnának. Jelezte, a KSH számításai alapján 2020-ben 320 582 forint volt a mediánbér; az ennyit keresőknél 16 százalékkal, 34 500 forinttal maradna több, de a többlet még a dupla mediánbér esetén is meghaladná a harmincezer forintot. További példákat említve a frakcióvezető-helyettes azt mondta, hogy egy bizottsági tagsággal is rendelkező országgyűlési képviselő tiszteletdíja havonta bruttó 1,453 millió, Kövér László házelnöké pedig 3 269 000 forint.

“Előbbi 38 400 forinttal, míg utóbbi 192 790 forinttal fizetne több személyi jövedelemadót”

– tette hozzá.

“A javaslat alapján minden, jelenleg is biztosított adókedvezmény változtatás nélkül megmaradna”

– hangsúlyozta Csárdi Antal, aki azt is elmondta, hogy pártjuk honlapján található bérkalkulátorral mindenki kiszámolhatja, hogyan változna a nettó fizetése.

Kapcsolódó cikkek