Állami, párt- és civil rendezvények

Állami, párt- és civil rendezvények

1848 magyar kokárdaA budapesti Kossuth Lajos téren, a Magyar Nemzeti Múzeumnál és a budai Várban lesznek az idei március 15-i állami ünnepségsorozat rendezvényei. Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentnél beszél majd, míg az ellenzéki pártok közül a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció szintén a fővárosban, az MSZP pedig Esztergomban ünnepel. A Magyar Tudományos Akadémia elől újabb Békemenet indul majd, és Milla-tüntetés is lesz a Szabad sajtó útján.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szerda délután az Országház kupolatermében Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint más állami kitüntetéseket.

Március 15-én, csütörtökön az állami ünnepségsorozat a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődik a zászlófelvonással. Ezt követően a térről ünnepi menet indul a Múzeumkertbe, ahol beszédet mond Tarlós István főpolgármester, és fellép a Honvéd Táncegyüttes is. A Magyar Nemzeti Múzeumtól az Astoria, az Erzsébet híd és az Attila út érintésével az ünneplők a budai Várba mennek, ahol egész nap családi programok várják az érdeklődőket.

Reggel kilenc és délután két óra között újra megrendezik a Nyitott Parlament nevű programot, amelynek ideje alatt előzetes regisztráció nélkül látogatható az Országház épülete. Kora délután két ünnepi menet is indul a Kossuth Lajos térre. Az egyik fél kettőkor a Várból, a másik két órakor a Nyugati térről. A Kossuth téren három órakor kezdődik a díszünnepség, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő. A szónoklatok után ünnepi koncertet tartanak a téren. Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes az idei nemzeti ünnepen Veszprémben mond beszédet, Harrach Péter, a kereszténydemokraták parlamenti frakcióvezetője pedig az isaszegi és a váci ünnepségen vesz részt.

Az MSZP Esztergomban tartja központi ünnepségét. Török Zsolt szóvivő az MTI-nek a helyszínválasztást a korábbi fideszes polgármester, Meggyes Tamás tevékenységével indokolta, mondván, az előző városvezetés, illetve a kormányoldalnak a jelenlegi független polgármester munkáját ellehetetlenítő magatartása a Fidesz-kormányzás jelképe. A szocialisták rendezvényén beszédet mond Mesterházy Attila pártelnök, Lukács Zoltán, az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke és Komjáthi Imre, a Munkát, kenyeret! egyesület elnöke is.

A Jobbik, a korábbi évekhez hasonlóan, a fővárosi Deák téren tartja ünnepi megemlékezését. A délután fél négykor kezdődő rendezvényen beszédet mond Vona Gábor pártelnök, valamint Szegedi Csanád, Balczó Zoltán és Gyüre Csaba alelnökök. Az ünnepség végén az érdeklődők ingyenes P. Mobil-koncerten vehetnek részt.

Az LMP politikusai és aktivistái délután negyed kettőkor a Pilvax közben gyülekeznek a népszavazási kitelepülő szettekkel, amelyek az ünnep alkalmából kokárdadíszítést kapnak. A helyszínen Vágó Gábor kampányfőnök mond ünnepi beszédet, majd az LMP-sek elindulnak aláírásokat gyűjteni.

A Demokratikus Koalíció központi ünnepsége délután két órától az V. kerületben, az Egyetem téren lesz, ahol beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök, volt kormányfő. Később újabb Békemenet indul a Kossuth Lajos térre. A menet tagjai az MTA elől indulnak, és a Parlament előtt tartandó központi rendezvényre vonulnak át. Bayer Zsolt újságíró, a Békemenet Magyarországért Egyesület egyik alapítója korábban azt mondta, azokat hívják, akik január 21-én részt vettek az első Békemeneten, és azt kérte, hogy “hozzanak magukkal még egy embert”. Közölte azt is, hogy több ezren érkeznek Lengyelországból a március 15-i ünnepségekre. A budai Várból induló lengyel szimpatizánsokat a Széchenyi téren megvárják, és együtt vonulnak majd a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktor beszédét.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű szerveződés délután három órától szintén Budapest belvárosában, a Szabad sajtó úton tart tüntetést. Hétfőn a Libération című francia baloldali lapban a március 15-i budapesti Milla-tüntetésen való részvételre szólítottak fel ismert francia értelmiségiek. “2012. március 15-én a magyar demokratákkal leszünk, hogy leküzdjünk egy olyan bajt, amely tragikusan fenyegeti Európát” – fogalmaztak az aláírók a közleményükben, amelyet Mindenki Budapestre március 15-én címmel tettek közzé a lapban. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár erre reagálva az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar ellenzék és holdudvara “gyűlölködő csetepatét kíván csinálni” a március 15-i nemzeti ünnepből.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége délután fél öttől az V. kerületi Petőfi-szobornál a 70 évvel ezelőtt tartott háborúellenes, antifasiszta tüntetésről emlékezik meg. A rendezvényen Jánosi Katalin, Nagy Imre egykori mártír miniszterelnök unokája is felszólal.

Megemlékezéseket tartanak Budapest kerületei is. A II. kerületben, a Gábor Áron-emlékműnél tíz órakor beszédet mond Láng Zsolt fideszes polgármester, parlamenti képviselő és párttársa, a szintén országgyűlési képviselő Gulyás Gergely. A Józsefvárosban, a Horváth Mihály téren szintén tíz órától Kocsis Máté (Fidesz) polgármester tart szónoklatot. A XVII. kerületben, az 513. utcai Honvédsíroknál délelőtt az önkormányzat vezetői, köztük Riz Levente fideszes polgármester koszorúznak, majd beszédet mond Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező. A XXII. kerületben, a nagytétényi Zambelli-emléktáblánál Szabolcs Attila, a kerület fideszes polgármestere és Németh Zoltán fideszes parlamenti képviselő szól az egybegyűltekhez. Erzsébetváros önkormányzata ünnepi ülésen adományoz posztumusz díszpolgári címet idősebb Albert Flórián labdarúgó részére. “Erzsébetváros Díszpolgára” címet vesz át Demjén Ferenc énekes.

Kapcsolódó cikkek