fotó: pixabay.com

Így ünneplik a lengyel függetlenség napját Budapesten

Két koncerttel emlékezik a lengyel függetlenség visszaszerzésére a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet: J. M. K. Poniatowski F-dúr miséje november 7-én a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, a Wroclaw Baroque Ensemble koncertje november 11-én a Zeneakadémián hallható.

Mint a Lengyel Intézet közleményében felidézik, Lengyelország 123 évnyi felosztottság után 1918. november 11-én nyerte vissza függetlenségét. Ezen a napon nevezték ki Józef Pilsudskit a lengyel fegyveres erők főparancsnokává, két nappal később pedig deklarálták a független lengyel állam, az első Lengyel Köztársaság létrejöttét. A legnagyobb lengyel nemzeti ünnep alkalmából J. M. K. Poniatowski F-dúr mise – átdolgozás szólóhangokra, kórusra és zenekarra címmel november 7-én 17 órakor hallható koncert a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

Józef Michal Ksawery Poniatowski (1816-1873), az utolsó lengyel király, Stanislaw August Poniatowski testvérének fia volt, akinek otthonában a zene és a politika eggyé vált.

Énekesként és zeneszerzőként, valamint politikus-diplomataként tevékenykedett. Olasz mesterektől kapott zenei képzést, firenzei és bolognai színházakban énekelt, operáit a milánói Scalában mutatták be. Zenéje elveszett a történelem sűrűjében, azonban a muzikológusok kutatásának és az előadók érdeklődésének köszönhetően visszakerül a hallgatókhoz. A koncert előadói a Lwówi Nemzeti Filharmónia Zenekara és a Galíciai Kamarakórus, a karmester Sebastian Perlowski.

A Wroclaw Baroque Ensemble Az I. Lengyel Köztársaság muzsikája című koncertje november 11-én 19 órakor lesz a Zeneakadémián.

Mint az ismertetőben kiemelik, már a reneszánsz idején, a 16-17. században is virágzott a művészet a Vasa-uralkodók udvarában, és később is magas színvonalú, a nyugat-európai muzsikára is ható zenei élet zajlott az 1795-ig fennállt Lengyel-Litván Unióban. E sokszínű, de elfeledett lengyel repertoár felfedezésére és megszólaltatására alapította 2006-ban Andrzej Kosendiak karmester a korhű hangszereken játszó Wroclaw Baroque Ensemble-t.

Kapcsolódó cikkek