forrás: pixbay.com

Carlo Nordio: a magyarok döntenek a letartóztatott olasz aktivista ügyében

Carlo Nordio: a magyarok döntenek a letartóztatott olasz aktivista ügyében

Az olasz állam nem hagyta magára a Magyarországon bírósági eljárás alá helyezett olasz állampolgárt, és minden tőle telhetőt megtett az érdekében, de tiszteletben tartja más állam önállóságát, a magyar bíróság is önállóan dönt az ügyben. Ezt hangoztatta Carlo Nordio olasz igazságügy-miniszter a Corriere della Sera napilapban megjelent interjúban szerdán.

A miniszter visszautasította a Magyarországon letartóztatott szélsőbaloldali aktivista édesapja, Roberto Salis korábbi nyilatkozatait, miszerint Róma magára hagyta őket.

“Soha nem hagytuk magára a Salis-családot, az olasz állam minden tőle telhetőt megtett, sőt annál többet is, de tiszteletben tartjuk az államok önállóságát. A magyar bíróság önállóan dönt a Salis-ügyben”

– jelentette ki.

Az igazságügyi tárca vezetője hétfőn találkozott Roberto Salissal és az egyik védőügyvéddel. Carlo Nordio az interjúban elmondta, a család és a védelem azt kérte, az olasz hatóságok jelezzék a magyar bíróságnak, hogy az olasz állam garanciát vállal arra, hogy a vádlott nem szökik meg, és visszajár a magyarországi tárgyalásokra, ha az eljárás idejét Olaszországban töltheti házi őrizetben.

“Ez a kérés elfogadhatatlan. Az a felvetés, hogy egy olasz miniszter tanácsot adjon egy olasz vagy külföldi bírónak, miként járjon el, teljes joggal szentségtörésnek számítana”

– hangoztatta Carlo Nordio.

Azt is lehetetlennek nevezte, hogy a letartóztatás alatt álló olasz állampolgárt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe. Úgy vélte, érthetetlen, hogy a védelem nem kérte azonnal a házi őrizetbe való helyezést. Megjegyezte, az

“egyedüli, amit az olasz igazságügy-minisztérium tehet, és már tesz is, az a fogvatartás humanitárius és európai szabályai tiszteletben tartásának biztosítása”.

A magyar bíróságokon használt kéz- és lábbilinccsel kapcsolatban kijelentette, hogy kényszerítő intézkedéseket biztonsági okok vagy a szökésveszély indokol. Carlo Nordio kijelentette, vádlottakat a bíróságokon “ketrecekben is látni, mintha vadállatok lennének. Nem tudom, melyik a megalázóbb” – utalt az olaszországi bíróságokon is alkalmazott gyakorlatra. Carlo Nordio és Antonio Tajani olasz külügyminiszter hétfőn közös közleményben hangsúlyozta, hogy az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva nem avatkoznak be a Magyarországon letartóztatott szélsőbaloldali aktivista ellen indított bírósági eljárásba, nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezését sem.

Kapcsolódó cikkek