fotó: pixabay.com

A Lux-díj döntős filmjeit mutatják be az Urániában

A Lux-díj döntős filmjeit mutatják be az Urániában

Egy feminista filmszatíra, egy oknyomozó dokumentumfilm és egy politikai thriller került be idén az Európai Parlament Lux-díjára jelölt döntős alkotások közé, amelyeket Budapesten a Lux Filmnapok keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatnak be november 13. és 15. között.

“Teona Strugar Mitevska észak-macedóniai rendező Isten létezik és Petrunijának hívják című alkotása, Mads Brügger dán filmes Cold Case Hammarskjöld című dokumentumfilmje és Rodrigo Sorogoyen spanyol rendező A rendszer című alkotása száll versenybe az idei Lux-díjért”

– közölte a  programot szervező Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája.

A győztes alkotást november 27-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

A Lux Filmnapok idei nyitófilmje november 13-án Teona Strugar Mitevska szatirikus hangvételű alkotása lesz. Az Isten létezik és Petrunijának hívják című, erőteljes képi világú film egy fiatal értelmiségi nő történetét beszéli el, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve részt vesz egy hagyományosan kizárólag férfiak számára fenntartott vallási rituálén, szembeszegülve ezzel szülőföldje ősi hagyományaival.

Tettével magára haragítja a férfiakat, a papot és a hatóságokat is, és ezzel kezdetét veszi küzdelme a jogegyenlőségért. Az észak-macedóniai, belga, szlovén, horvát és francia koprodukcióban készült, Berlinben két díjjal jutalmazott film korunk egyik legizgalmasabb kérdését feszegeti azzal, hogy rávilágít a társadalmi konvenciók és a feminizmus helyzetére a balkáni országban.

November 14-én vetítik Mads Brügger dán rendező Cold Case Hammarskjöld (Hammarskjöld, döglött akták) című dokumentumfilmjét, amely az egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld 1961-ben bekövetkezett repülőbalesetének gyanús körülményeit vizsgálja. Eközben egy sokkal súlyosabb és nagyobb hatású titok nyomára bukkan, amely a hidegháborús világpolitikai játszmákkal is összefügg.

A dán, norvég, svéd és belga koprodukcióban készült, provokatív oknyomozó alkotást eddig 9 nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a Sundance Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm-rendezőjének járó díjával ismerték el. A Lux-díj története során ez a harmadik alkalom, hogy a döntőben dokumentumfilm is szerepel.

Rodrigo Sorogoyen A rendszer című filmjével zárul az idei Lux Filmnapok magyarországi vetítéssorozata november 15-én. A spanyol rendező gyors ütemű, feszült politikai thrillere egy sikeres, ám botrányba keveredett politikus bukásán keresztül mutatja be a korrupcióellenes küzdelmeket, amelyek akár egy örökéletűnek hitt hatalmi-szövetségesi rendszert is meg tudnak dönteni. A film több spanyol és nemzetközi fesztiváldíjat kapott, és többek között a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíjáért is versenybe szállt.

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti elismerése, amelyet 2007 óta minden évben fontos politikai vagy társadalmi jelenségekre reflektáló filmeknek ítélnek oda.

A versenyben lévő műveket a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. Az európai filmek népszerűsítése mellett az elismerés kiemelt célja, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa az Európai Unió mind a 28 tagállamába, és összesen 24 nyelven feliratozva az érdeklődők széles köre számára elérhetővé tegye.

A magyarországi vetítésekre a belépés ingyenes, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével november 10-ig.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a honlapon január 31-ig. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese jövő év júliusában részt vehet a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és bemutatják a Lux-filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt alkotását is.

Kapcsolódó cikkek