fotó: pixabay.com

Ismerje meg szomszédunk filmjeit

Ismerje meg szomszédunk filmjeit

Három kortárs alkotást, a Sanremo, a Leltár és a Szuka, rosszalló kifejezés nőre című filmeket láthatja a magyar közönség az idei Szlovén Filmnapokon, október 27. és 29. között a fővárosi Toldi moziban.

Miroslav Mandic írta és rendezte, a Sanremo című alkotást, amely Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje volt. A történet két főhőse, Bruno és Dusa idősek otthonában élnek. Alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, de folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket. A hazájában az egyik legismertebb rendező filmjeit számos neves nemzetközi filmfesztiválon – Locarno, Chicago, Santa Barbara, München, Szarajevó, Melbourne, Krakkó, Kairó – vetítették, és több díjat nyertek.

Tijana Zinajic rendező Bridget Jones és Trainspotting között elhelyezkedő alkotása a Szuka, rosszalló kifejezés nőre a Szlovén Filmfesztiválon hét díjat nyert.

Főszereplője Eva, a huszonéves festőnő, aki dohányzik, iszik, bulizik, időnként drogozik, és nem talál ihletet a festéshez. A főhős szokatlan kapcsolatban találja magát a mentorával, a legjobb barátnője Berlinbe költözik, nem kap fizetést a könyvesboltban végzett munkájáért, és mindennek tetejébe három hónapot késik a menstruációja. Amikor rájön, hogy változtatnia kell az életmódján, a neten keres segítséget – olvasható a tájékoztatóban.

A harmadik filmnek, Darko Sinko forgatókönyvíró-rendező ironikus hangvételű Leltárjának San Sebastiánban volt a világpremierje, a Portoroz Szlovén Filmfesztiválon pedig hat díjat nyert.

Főhőse Boris Robic átlagember, akit egy este valaki megpróbál lelőni, ám a nyomozás során nem derül ki semmi: nincs sem ellenség, sem gyanúsított. Miután a rendőrség lezárja a nyomozást, Boris saját szakállára kezd nyomozásba, és meglepődve ébred rá, hogy több ember is gyűlölheti, mint ahogy azt valaha is feltételezte volna.

Kapcsolódó cikkek