Harminc film száll versenybe az idei BIDF-en

Harminc film száll versenybe az idei BIDF-en

Nyilvánossá vált a 7. Budapest International Documentary Festival (BIDF) versenyprogramja: ebben az évben 30 film száll versenybe március 1-je és 7. között.

“A fesztivál egy hete alatt 30 versenyfilm több mint 100 vetítése lesz látható párhuzamosan a Cinema City Mammut termeiben”

– olvasható a tájékoztatójában.

Az idei BIDF a világ legrangosabb és legújabb nemzetközi sikerfilmjeit vonultatja fel. Ebben az évben olyan filmek szállnak versenybe, mint a sok egyéb más elismerés mellett Európa filmdíjra is jelölt két alkotás: Radu Ciorniciuc román rendező-operatőr Otthonom (Acasa, my home) című dokumentumfilmje és a brazil Sébastien Lifshitz Kislány vagyok (Little Girl) című dokuja, amely meghatóan mutatja be a 9 éves Sasha-t, aki megkérdőjelezi a saját nemét.

A versenyprogramban szerepel a Sundance fesztivál két díjazottja is: David France Isten hozott Csecsenföldön (Welcome to Chechnya) című alkotása, amely a csencsenföldi LMBTQ-mozgalom küzdelmeit mutatja be, és Benjamin Ree A festőművész és a tolvaj (The Painter and The Thief) című alkotása, amelyben a tolvaj életveszélyes balesetet szenved és festőművésznő ápolja őt.

Versenybe száll a rangos amsterdami mustra, IDFA (nternational Documentary Filmfestival Amsterdam) legjobb rendezés díjával elismert Vitalij Manszkij Gorbacsov.mennyország (Gorbachev. Heaven) című alkotása, valamint Vít Klusák, Barbora Chalupová cseh alkotók Csapda a neten (Caught in the Net) című filmje, amely internetes szexuális ragadozókkal foglalkozik.

A magyar filmek versenyében egyebek mellett az Otthon-vágy, A mozdulat művészete és az Anyáim története című dokumentumfilmek szerepelnek.

A versenyfilmek teljes listája a fesztivál honlapján érhető el.

Kapcsolódó cikkek