forrás: pixabay.com

Tizenkét filmet tűz műsorára a Re:Verzió

Tizenkét filmet tűz műsorára a Re:Verzió

Újra elérhetővé válik a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 12 filmje, amelyeket a hétfőn kezdődő Re:Verzión láthat a közönség március 27-ig a festival.verzio.org oldalon.

“A válogatásban Oscar-díjra jelölt film, a 18. Verzió díjnyertes alkotásai, valamint a legnépszerűbb tavaly bemutatott dokumentumfilmek szerepelnek”

– közölték.

Személyesen Pécsen, az Apolló moziban, Szegeden, a Megálló Közösségi Házban lehet megnézni a Re:Verzió alkotásait.

Idén novemberében tartják a 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, amelyre három kategóriában lehet nevezni május 31-ig. Re:Verzió programjában szerepel a Tűzzel írva (Writing with Fire) című dokumentumfilm, amely India egyetlen, dalit nők által vezetett lapjának újságíróit mutatja be, akik az igazságért és igazságosságért folytatnak félelmet nem ismerő küzdelmet.

Elérhető a Verzió Legjobb emberi jogi filmjének választott Arica és a különdíjas Fivérek (Brotherhood).

A Kurázsi (Courage) három színész bátor kiállását és békés ellenállását követi nyomon az elnökválasztás alatt zajló tüntetések közben, és szubjektív nézőpontból láttatja a mai Fehéroroszországot. Rami Farah Az emlék a miénk (Our memory belongs to us) című filmje három szír aktivista találkozását mutatja be mintegy 10 évvel a szíriai forradalom után. Az alkotás betekintést nyújt a szíriai helyzet összetettségébe, hogy a békés felkelés miként fordulhatott át vérengző háborúvá. Szerepel a programban a Százontúliak (100UP) című doku, amely több mint százéves embereket mutat be a világ különböző pontjairól. A film főszereplői az idő megállíthatatlan múlása ellenére képesek örömteli célokat tűzni maguk elé, egyfajta kulcsot adva a nézőnek a hosszú élet titkához.

“A Négy évszak egy nap alatt (Four Seasons in a Day) című film egy Írország és Észak-Írország között közlekedő kompról szól, bemutatva a Brexit-hangulatot”

– olvasható a tájékoztatóban.

A Kertrendezés (Taming the Garden) története egy milliárdos politikus különösen romboló hobbijáról, illetve a mai grúz társadalom szükségleteiről és értékrendjéről szól. A Beiskolázva (Hey! Teachers!) bepillantást enged egy orosz kisvárosi középiskola életébe, ahova két frissen diplomázott tanár érkezik Moszkvából. A magyar filmek közül elérhető Bakony Alexa Tobi színei című filmje, amely a tavalyi Verzión a Legjobb magyar filmnek járó díjat nyerte el. Halász László Ezt levezekelni nem lehet című filmjében a nézők megismerhetik Vilmost, aki húsz évet ült börtönben emberölésért. Miután rákot diagnosztizálnak nála, úgy dönt, itt az ideje szembenézni a múltjával.

Szerepel még a műsorban Oláh Kata a Digitális nomádom című filmje, amely a tavalyi Verzió legnézettebb alkotása volt.

A tájékoztató szerint a jegyeladásból befolyt összeget a szervezők az Iskola Verzió és UniVerzió programok fejlesztésére fordítják, támogatva a dokumentumfilmek széleskörű oktatási célú felhasználását.

Kapcsolódó cikkek