Áprilisban csatlakozhat Horvátország az Európai Unióhoz

Áprilisban csatlakozhat Horvátország az Európai Unióhoz

Orbán Viktor és Jadrenka KosorOrbán Viktor és Jadranka Kosor Horvátország miniszerelnökeHorvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásai során a márciusnak sikerhónapnak kell lennie, és áprilisban "végre el kellene hangoznia a bűvös dátumnak" - jelentette ki Orbán Viktor kedden Zágrábban, miután tárgyalt Jadranka Kosor horvát miniszterelnökkel. 

Közös sajtótájékoztatójukon a magyar kormányfő úgy fogalmazott, Horvátország és az unió jövője szempontjából is “sorsdöntő” két hónap előtt állunk. Ha áprilisban nem tudjuk elérni a dátum kitűzését, “akkor halasztást fog szenvedni a csatlakozás”. Egy kérdés kapcsán hozzátette: nem szükséges jósolni, hogy meddig halasztódhat a csatlakozás, “mert áprilisra lesz dátum”. 

Orbán Viktor Jadranka Kosor tavaly nyári budapesti látogatását viszonozva folyatott tárgyalásokat Zágrábban, ahová elkísérte őt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is. A tárgyaló felek három dokumentumot írtak alá. Az energiaellátás biztonságának megerősítéséről, a határ menti szénhidrogénmezők közös kutatásáról és kiaknázásáról, valamint az olajkészletek tárolásáról szóló megállapodásokat.

A magyar kormányfő a horvát uniós csatlakozási folyamat helyzete kapcsán kifejtette, ebben a cipőben Magyarország is járt már, de “semmi értelme nem volt lefutni a maratoni távból 42 kilométert, ha az utolsó 190 métert nem futják le”. Reményét fejezte ki, hogy az utolsó erőfeszítések is sikerrel járnak, és le tudják zárni a még nyitva maradt fejezeteket.

“Mi nem egyszerűn támogatói vagyunk a csatlakozásnak, hanem a szószólói és a barátai is” – emelte ki. Úgy fogalmazott, hogy bár bizonyos szavak kimentek már a divatból, de igenis van még közép-európai sorsközösség, barátság a közép-európai népek között. Történelmi lehetőségnek nevezte, hogy Közép-Európa egyesüljön és most már a jóban is osztozzunk, ne csak a bajban, ami eddig erre a sorsközösségre jellemző volt. “Ez az évtized Közép-Európa nagy évtizede lesz, ebből kár volna kimaradni.” 

Kijelentette, a Balti-tengertől az Adriai-tengerig tartó sáv lesz az európai gazdasági növekedésének motorja. Most még mindenki a gazdasági válságról beszél, de elfeledkezünk arról, hogy a krízis kirobbanása előtt az egész európai gazdaság növekedési motorja Közép-Európa volt. “Ha a válság előtti utolsó néhány évben Közép-Európa nem növekedett volna, egész Európa gondban lett volna” – jelentette ki, hozzátéve, hogy véleménye szerint ez a korszak fog most visszatérni. Az energetikai ügyeket említve a magyar kormányfő felidézte, nemrégiben az európai unió miniszterelnökei célként tűzték ki, hogy minden ország legalább két különböző forrásból tudjon energiát beszerezni.

“Ennek a célnak a megvalósításában Horvátországnak kulcsszerepe lehet”. Szólt arról is, hogy a fejlesztésért felelős kormánytagok hamarosan tárgyalnak, és konkrét terveket tesznek le, amelyek kiterjednek a közlekedésre, a befektetéspolitikára és más területekre is.

A közös sajtótájékoztatón derültséget keltve azt mondta, nemcsak magyar miniszterelnökként, az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként, hanem “a horvát turisztikai hivatal első számú magyar ügynökeként” is érkezett Zágrábba.

Jadranka Kosor

Jadranka Kosor asszony

Jadranka Kosor megköszönte Magyarország támogatását a horvát uniós csatlakozás folyamatában. Emlékeztetett arra, hogy Horvátország függetlenné válása óta élvezi Magyarország őszinte támogatását és barátságát, ami a NATO-csatlakozás folyamatában is megnyilvánult. A horvát kormányfő történelmi és stratégiai célnak nevezte az uniós csatlakozás elérését, ami szimbolikusan éppen Horvátország önállóvá válásának 20. évében valósulhat meg.

A gazdasági témákról folytatott tárgyalások kapcsán emlékeztetett arra, hogy a múlt év végén megvalósult a két ország közötti gáz- és elektromos vezetékek összekapcsolása. Ez és a most aláírt megállapodások “tovább erősítik országaink energetikai függetlenségét és biztonságát”.

Jadranka Kosor szót ejtett a turizmusról, mint a horvát gazdaság nagyon fontos ágáról. Örvendetesnek nevezte, hogy az utolsó adatok szerint 2010-ben ismét nőtt a horvátországi magyar turisták száma, akik az előző évinél 5,5 százalékkal több éjszakát töltöttek az országban. Ennek kapcsán tett említést arról, hogy a két ország kisebbségi ügyeiről tárgyalva kifejtette, helyzetükkel különösen elégedettek.

A horvát miniszterelnök elmondta, Orbán Viktort meghívta április végére, a Vukovárban tartandó Duna-konferenciára és a júliusban Dubrovnikban sorra kerülő Croatia Summit konferenciára.

A közös sajtótájékoztatón egy kérdés kapcsán a Mol és az INA közötti kapcsolatról is szó volt, miután a Mol decemberi részvényvásárlási ajánlata ellenkező irányú részvényfelvásárlásokat váltott ki. Jadranka Kosor kijelentette, valóban voltak problémák, de ezeket sikerült megoldani. A horvát kormány tiszteletben tartja a piaci versenyt és a szabad piac törvényeit, és erről éppen hétfőn tárgyaltak a gazdasági miniszterrel együtt Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával is. A felvetés kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, ezek a viták a horvát-magyar kapcsolatok keretében “jó viták”, mert rosszabb lenne, ha nem lennének együttműködések. Az energia és a nagy nemzeti cégek mindig érzékeny kérdések, de “a magam részéről nem fogom hagyni, hogy bármilyen konkrét üzleti vita kibillentsen bennünket” a stratégiai kapcsolatokból. “Rendíthetetlen nyugalommal fogadjuk a következő vitákról szóló híreket is, majd megoldjuk azokat is” – fogalmazott a magyar kormányfő.

Kapcsolódó cikkek