Rogán Antal: a turizmus hozzájárul az ország gazdaságának erősödéséhez

Rogán Antal: a turizmus hozzájárul az ország gazdaságának erősödéséhez

A turisztikai szektor a hozzá kapcsolódó ágazatokkal együtt már a magyar nemzeti össztermék 12-13 százalékát adja egy évben, és rendkívül fontos munkaadó, hozzájárul az ország gazdaságának erősödéséhez. Erről beszélt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter csütörtökön Békésszentandráson, a Bordűr Wellness Hotel átadó ünnepségén.

Rogán Antal felidézte, hogy az elmúlt évek nem voltak könnyűek a turizmus számára, 2019. volt az utolsó “békeév”. A világjárvány után éppen újraindult a hazai turisztikai szektor, amikor elveszített a szomszédban kezdődött háború miatt sok külföldi vendéget, még távolabbi országokból is. Már elkezdtek visszatérni a külföldi turisták, most viszont azokat az izraelieket fogja elveszíteni a szektor, akik szintén nagy számban jártak Magyarországra pihenni – fogalmazott.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar turisztikai szektor jól teljesített 2022-ben és 2023-ban, 2022-ben sokkal jobb számokat produkált, mint 2019-ben, és az adatok szerint eddig ez az év is jobb, mint 2019.

Gondos tervezésnek bizonyult, hogy 2018-ban elindították az ország vidéki szálláshelyeinek megújítását célzó programot – emelte ki.
A program keretében 85 új vidéki szálloda épül, illetve újul meg. Megújult 600 panzió is az országban, és mintegy 13 700 egyéni szállásadó jutott támogatáshoz, ami több mint 40 000 kiadó szoba megújítását jelentette – ismertette Rogán Antal. Hozzátette, hogy az új békésszentandrási hotel is a program keretében készült el. Dankó Béla (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az átadón egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy 426 milliárd forintos beruházással épül az M44-es gyorsforgalmi út, amely a kapcsolódó útszakaszokkal együtt mintegy 175 kilométeren biztosítja a környékbeli vállalkozások piacra jutását és új vállalkozások, valamint a turisták ide érkezését.

A térség ikonikus épülete, a régi szőnyegmanufaktúra újult meg, a hotel 40 munkahelyet teremt, és számos környékbeli vállalkozásnak tud munkát adni.

A képviselő kitért arra, hogy Békés megyében komoly termálvíz-állomány található, a fürdők is nagy vonzerőt jelentenek a vendégeknek, kormányzati támogatással újabb fürdők újulhatnak majd meg. Barna Antal, a Körösparti Nyár Plusz Zrt. vezérigazgatója ismertette, az épületet a régi hagyományokhoz és minőséghez hűen újították fel. A beruházás összege több mint nettó 4 milliárd forint, a csaknem 50 százalékos pályázati támogatás nélkül a felújítás nem jöhetett volna létre – mondta.

Kapcsolódó cikkek