kajak a vadvízen, (illusztráció), forrás: pixabay.com

Rába-parti turisztikai fejlesztéseket avattak Körmenden

Rába-parti turisztikai fejlesztéseket avattak Körmenden

Remélhetőleg növekszik a vízitúrázók száma a Rábán, köszönhetően az új turisztikai fejlesztéseknek, hiszen az a cél, hogy a nagyon keveset sportoló magyarok közül minél többen kezdjenek el mozogni. Ezt közölte Révész Máriusz kedden Körmenden.

A Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a Rába partján megvalósult turisztikai és sport-beruházások átadásán beszélt arról, hogy egy tavalyi felmérés szerint a magyarok 59 százaléka soha nem sportol, míg például a finnek közül csak nyolc százalékuk vallotta ezt. “Nagy baj van”, aminek súlyos következményei közé tartozik, hogy a magyarok átlagéletkora 5,6 évvel elmarad az Európai Unió átlagától – mondta.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint az egészségügyi ellátórendszer 18 százalékban, míg az életmód 37 százalékban befolyásolja az egészséget.

Révész Máriusz jelezte, Magyarországnak remek adottságai vannak a vízi turizmus területén, de csak nagyon keveset használ ki ebből a potenciálból. Példaként említette a Rábát, amely nemzetközi összehasonlításban “békés” folyónak számít a vadvízi evezéshez. Körmenden a korábbi években adták át a Bárkaházat, ami turisztikai szolgáltatásokat és szálláshelyet kínál, ugyanitt rendszeresek a vízi vándortáborok, de készült a kenusok átkelését megkönnyítő beruházás is. A most európai uniós forrásból megvalósult fejlesztések elsősorban a szolgáltatások színvonalának javítását szolgálják, amivel nagyszerű megállópont jött létre a Rába partján, ezzel pedig emelkedhet a vízitúrázók száma – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette, egy kutatás szerint ha egy ember mindössze két és fél órát mozog egy héten, már 4,2 évvel növekszik a várható életkora. Ehhez a növekedéshez a körmendi új lehetőségek is hozzájárulhatnak a helyiek és az ide látogatók számára egyaránt.

Majthényi István, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a Körmend és Őriszentpéter együttműködésében az Őrségben és a Rábementén megvalósuló fejlesztésekre eredetileg 250 millió forint európai uniós forrást nyertek, amely végül közel 275 millióra emelkedett a költségek növekedése miatt. Ebből a keretből már korábban megvalósult az őrségi Vadászati Kiállítás Őriszentpéteren.

A most átadott körmendi fejlesztések közé tartozik egyebek mellett a Rába-parti strand és játszótér megújítása, egy új, multifunkcionális sportpálya kialakítása és a meglévő kosárlabdapálya felújítása. Új öltözőt is kialakítottak, megújult a terület növényállománya és az ide vezető murvás út, illetve a vízre szálló hely, valamint akadálymentes parkolót is létrehoztak – sorolta a közgyűlési elnök. Bebes István polgármester (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, hogy a Rába-part mindig is kedves helye volt a körmendieknek, és folyamatosan jönnek a látogatók is, akik az itteni kikapcsolódási lehetőségeket keresik. A mostani beruházások mellett továbbiakat is terveznek, például egy ökocentrum építését.

Azt is hozzátette, hogy még kedveltebbé, szebbé szeretnék tenni a folyóparti területet, ahol a sportolásra és a gyerekek kikapcsolódására egyaránt van lehetőség.

Kapcsolódó cikkek