„A nemzetgazdasági szintű tervezésen múlik az ország gazdaságpolitikájának sikere”

„A nemzetgazdasági szintű tervezésen múlik az ország gazdaságpolitikájának sikere”

Orbán Viktor, fotó: Kovács Tamás/MTIOrbán Viktor szerint az a kormányzati teljesítmény, amely elég volt az elmúlt egy évben, nem lesz elegendő a következő esztendőben. Orbán Viktor ezt a kormánya megalakításának egyéves évfordulója alkalmából tartott, Gazdasági fordulat című konferencián mondta kedden, ahol arról is beszélt, hogy a gazdaságpolitikai fordulat ugyan megtörtént, de az még mindig veszélyzónában van. Kijelentéseit egyetlen parlamenti párt sem hagyta szó nélkül.

A miniszterelnök az elmúlt egy év kormányzati teljesítményéről szólva úgy fogalmazott, “nem lehetünk elégedettek”.”Távol vagyunk még a közös céltól, az erős Magyarország megvalósításától”. Szerinte a közös eredmények reményt keltőek, biztatóak, de nem lehet megállni, hátradőlni, lazítani. “Nem lazíthatunk azért sem, mert az a kormányzati teljesítmény, amely elég volt az elmúlt egy évben, nem lesz elegendő, sőt beszéljünk egyenesen, igen, igen kevés lesz a következő esztendőben” – jelentette ki. Külön szólt az oktatásról, amellyel kapcsolatban “oktatási ugrást” sürgetett.

Hangsúlyozta, a gazdaságpolitikai fordulat megtörtént, és egy új, “a növekedés plusz munka egyenlő pénzügyi egyensúly” képletére tért át. A nemzeti össztermék növekedésnek indult, az EU 8. legalacsonyabb költségvetési hiányával rendelkezik az ország, idén jelentősen csökken az államadósság, és bővül a foglalkoztatás is – sorolta, hozzátéve, ugyan még nem látható, de az év második felében nőni fog a fogyasztás, a beruházások, megindulnak az első közmunkaprogramok, és élénkülni fognak a szolgáltatások is. A megújulás csak akkor működik – folytatta -, ha 2012 után jönnek a Széll Kálmán Terv pozitív hatásai, ha a Széchenyi-terv eléri a kkv-kat, és ha bővítik a nagy nemzetközi vállalatok magyarországi jelenlétét, ha megindul a nemzeti iparpolitikai program, és ha lábra kapnak a nagy közmunkaprogramok. Ma azonban szerinte még egyik előfeltétel sem áll fenn, a gazdaságpolitika még mindig veszélyzónában van; a jelenlegi kormányzati, politikai képességek mellett a felemelkedés kereteit még nem tudják működő programokkal megtölteni.

“Miközben leszámoltunk a neoliberális korszak elméleti alapvetéseivel, még nem építettük fel a nem liberális gazdaságpolitika 21. századi tervezési, koordinációs kereteit és gyakorlatát” – fogalmazott, hozzátéve, hogy mivel nem épült ki a reálgazdasági tervezés, a pénzügyi tervezés is féllábas. Szerinte az a legsürgetőbb feladat, hogy a nemzetgazdasági szintű tervezést, koordinálást vertikálisan, horizontálisan és területileg egyaránt kiépítsék, ugyanis ezen múlik a kormány, az ország gazdaságpolitikájának sikere. Magyarország háborúban áll az eladósodottsággal és a munkanélküliséggel, de csak megújulással és átszervezéssel nyerheti meg. “Ha mindazt átszervezzük, ami e nélkül hónapról hónapra újratermelné az adósságunkat, akkor nyerhetünk, de csak akkor”. Az államadósság és a munkanélküliség Magyarország ellenségei, ezt “onnan lehet felismerni, hogy ha mi nem győzzük le őt, akkor ő győz le minket” – fogalmazott a kormányfő. Kitért arra is, megérti azokat, akik azért harcolnak, hogy ne kelljen változtatni megszokott életükön, de mindenkinek meg kell barátkoznia a gondolattal, vagy legalábbis együtt kell élnie vele. Nem fizethetünk életerős embereknek korai nyugdíjat, nem fizethetünk munkaképes embereknek segélyeket, amikor temérdek elvégzetlen munka van.

Orbán Viktor hosszan beszélt arról, hogy csak “saját magunkra érdemes hallgatunk, és nem szabad várnunk senkinek a jóváhagyására vagy ellenkezésére”. Szerinte az elmúlt húsz évben szinte minden magyar kezdeményezést utolért az a tulajdonság, hogy “mindig azt néztük, mit szólnak ehhez mások”. “Vagy bele sem kezdtünk fontos dolgokba, vagy ha belekezdtünk, és valakinek nem tetszett Amerikában, Párizsban, Berlinben, Brüsszelben vagy Londonban, akkor hagytuk magunkat elbizonytalanítani, és végül lemondtunk róla”. Összeomlóban egy régi világrend, semmi okunk, hogy “a romok alá szorult megmondó emberek tanácsaira és véleményeire figyeljünk” – fogalmazott.

A kormányfő szerint külföldről érkeznek majd még kritikák, dühödt támadások, harcias felszólítások is az új alaptörvény, vagy a most készülő sarkalatos törvények, vagy éppen a gazdaságpolitika miatt, ám “nekünk higgadtan, udvariasan, rezzenéstelen arccal és egyenes tekintettel csak annyit kell mondanunk: ez nem a ti dolgotok, ez a magyarok dolga”. A kormányzatnak továbbra is meg kell őriznie emberi, gőg nélküli, a cél iránti alázatra épülő jellegét, “szerénység, szolgálat, visszafogottság és gyémánt keménységű eltökéltség”: a legjobb európai kereszténydemokrata hagyományokat kell Magyarországon életben tartani – zárta beszédét Orbán Viktor.

A miniszterelnök még ezt megelőzően reagált a konferencián előtte felszólalókra. Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnökének felszólalására, és azzal egyetértve, hangsúlyozta, nagyon szeretné, ha Magyarországon heti ötnapi munkából meg lehetne élni, de nem lehet. “Amint meg lehet majd élni heti önnapnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk” – mondta. Szintén Demján Sándor kijelentésére, miszerint a bérkommandó tevékenysége a vállalkozókkal szembeni bizalmatlanságot mutatja, Orbán Viktor azt mondta, nem állhat elő olyan helyzet, hogy az új adórendszerben bárki kevesebbet keressen, mint korábban. “Nagyon világossá kell tenni Magyarország minden polgára előtt, hogy a kormány nem nyugszik addig, amíg érvényt nem szerez annak az adott szavának, miszerint az adórendszer átalakításának eredményeképpen senki sem kereshet kevesebbet, mint amit korábban keresett” – jelentette ki a miniszterelnök. Ehhez arra van szükség – mondta -, hogy a vállalkozások a bérekkel kapcsolatos megállapodásokat betartsák.

Harrach Péter

Harrach Péter

Megértettem a miniszterelnök üzenetét – így reagált Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az MTI-nek kedden a kormányfő azon bejelentésére, hogy amíg nem lehet megélni öt napi munkából, addig nincs lehetőség az üzletek vasárnapi zárva tartására. A kérdésről a véleményem nem változott, elfogadom a döntést – fogalmazott a kisebbik kormánypárt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. Harrach Péter hozzátette, bizonyára lesz lehetőség máskor, a miniszterelnöki beszédben jelzett, erre alkalmas időben a szabad vasárnapra megtartására.

Az MSZP nevetségesnek tartja, hogy a miniszterelnök a vasárnapi munkavégzést tartja az ország egyik legsúlyosabb problémájának.

Korózs Lajos

Korózs Lajos

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja a Gazdasági fordulat című keddi konferencián elmondottakra reagálva közölte, a miniszterelnök végre felismerte, hogy Magyarországon ötnapi munkából nem lehet megélni. Furcsállta, hogy a kormány a felismerés ellenére radikális lépésekkel sújtotta a munkavállalókat, lehetővé téve a többi között a hétvégi és éjszakai pótlék csökkentését, vagy azt, hogy a munkaadóknak ne kelljen túlórapénzt fizetniük. Az MSZP elnökségi tagja szerint a kormány ezzel a kétkezi munkából élők helyzetét nehezíti.

A politikus kifogásolta, hogy csaknem százezerrel emelkedett a munkanélküliek tábora egy év alatt, és négyszázezer új munkahely létrehozását kérte számon a kormányon.
Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor szerint “saját magunkra érdemes hallgatnunk, és nem szabad várnunk senkinek a jóváhagyására vagy ellenkezésére”, Korózs Lajos azt mondta, Magyarország beágyazódott a közép-európai térségbe, az “önfejűségnek pedig most isszuk meg a levét”. Az ukrán parlament ugyanis nemrég fogadta el azt a szabályozást, amely megfosztja az ukrán állampolgárságtól azokat a kárpátaljai magyarokat, akik felveszik a magyar állampolgárságot. Korózs Lajos szerint nem szimbolikus politizálást kellene folytatni, hanem olyat, amivel Magyarország nem lehetetleníti el a határon túliak életét. Orbán Viktor azon kijelentésére, hogy a magyar gazdaság még mindig veszélyzónában van, a szocialista politikus úgy reagált, az MSZP már annak is örülne, ha lenne az országnak gazdaságpolitikája, nem csak hektikus intézkedések láncolata.

Schiffer András

Schiffer András

A jelenlegi kormány “a nemzeti együttműködés helyett a nemzeti cinizmus kormánya” Így értékelte a kabinet egy éves teljesítményét keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András. A frakcióvezető az elmúlt esztendő mérlegét megvonva azt mondta, hogy a kormányzat tevékenysége az alkotmányosság felszámolásáról és az adócsökkentés középpontba helyező “vudu gazdaságpolitikáról” szólt.

Azt viszont elismerte a politikus, hogy a kormány egy évvel ezelőtt kivételesen nehéz helyzetben vette át a hatalmat. Szavai szerint a helyzet nemcsak a gazdasági mutatók, hanem az elmúlt években kialakult politikai kultúra, “morális válság” következtében is nehéz volt. Hozzátette, az is nehezítette a kabinet dolgát, hogy az emberek komoly elvárásokat fogalmaztak meg a kormánnyal szemben az “elmúlt húsz év kudarcot vallott” gazdaság- és társadalompolitikája, valamint a Fidesz ellenzékben tett kijelentései miatt. A frakcióvezető úgy látja, az elmúlt egy évben “a szóvirágok világosan szemben állnak a tettekkel”. Azt mondta, hogy miközben a kormányfő ostorozta a spekulatív pénzkapitalizmust, rendre ellenállt azoknak a kezdeményezéseknek, hogy Magyarország járjon élen a pénzpiacok újraszabályozásban. Kijelentette azt is, hogy amikor a kormány nemzeti önrendelkezésről és gazdasági szabadságharcról beszél, azon éppen az ellenkezőjét kell érteni. Példaként említette, hogy a kormány elutasította a versenyképességi paktumot, ami helyett belement egy lefelé tartó adó- és bérversenybe. Hozzátette, hogy amíg Orbán Viktor azt említi fel, hogy “hazazavarta az IMF-t”, addig végrehajtják a valutaalap “diktátumait”. Hangot adott annak a véleményének is, hogy miközben a kormány arról beszél, hogy nincsenek megszorítások, “az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagját kapjuk a nyakunkba”. Meglátása szerint a jelenlegi tendenciák alapján a tíz évre ígért egymillió munkahelynek is “nagyjából a fordítottja lesz igaz”. Felhívta a figyelmet, hogy elmúlt esztendő alatt körülbelül 1,6 százalékkal nőtt a munkanélküliség.

Azt is hangsúlyozta, hogy miközben az egykulcsos adóval rosszul jártak azok, akik havi kétszázkilencvenezer forint alatt keresnek, eközben annak bevezetésével nem sikerült olyan programokat megvalósítani, amelyik megélhetést adott volna a munkanélkülieknek és a képzetleneknek. Szavai szerint az adópolitika árát fizetik az emberek akkor is, amikor pénzeket vonnak ki az oktatásból vagy az egészségügyből. A frakcióvezető a kormány “vudu gazdaságpolitikája” eredményének nevezte, hogy az adócsökkentéssel a szegényebbek zsebéből vesznek ki pénzt, miközben a gazdagoknál több marad. Hozzátette, hogy eközben az ország versenyképességét a kiszolgáltatottság növelésével kívánják emelni. Kitért arra is, hogy a közmunkaprogram felpörgetéséről tett kijelentésekkel ellentétben a tavalyi 117 milliárdnak csak a fele áll rendelkezésre. Schiffer András azt is felrótta, hogy a kormány nyíltan neokonzervatív, neoliberális gazdaságpolitikát folytat. ijelentette, hogy a kormányzat elmúlt éve az alkotmányosság felszámolásáról szól, mert a miniszterelnök és a kabinet szerint a jó hatalomgyakorláshoz nem kellenek ellensúlyok és korlátok. Felhívta a figyelmet, hogy a kormány aláásta a jogbiztonságot, mert miután meghirdették az adócsökkentést, a kabinet “kapkodva a pénzbehajtás eszközéhez nyúlt”. Ennek jeleként értékelte, hogy visszamenőlegesen akarnak megszüntetni nyugdíjakat és alkotmányos szinten “építik le” a szociális jogokat. Kijelentette, hogy pártja ezzel szemben a progresszív adórendszerrel, egy ökológiai adóreformmal párosuló járulékcsökkentéssel és a komplex állami beruházásokkal végrehajtott zöld fordulatban hisz.

A Jobbik szerint ideje lenne, ha Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány szavak után tettekkel is kiállna a magyar nemzet érdekeiért- Így reagált közleményében az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese a keddi Gazdasági fordulat elnevezésű konferencián elhangzottakra.

Volner János

Volner János

Volner János úgy fogalmazott, “a gazdagok kormánya az elmúlt egy év alatt tovább mélyítette a jövedelmi szakadékot a magyar családok milliói és a társadalmi felső tízezer között”, egyrészt az egykulcsos adó bevezetésével, másrészt pedig a rezsiköltségek emelkedésével.  A jobbikos politikus szintén a negatívumok közé sorolta, hogy a különadókat a “multik áthárították a vásárlókra,” valamint nőtt az élelmiszer, az energia és a telefonálás tarifája. Ezzel szemben a kormány “milliárdos tételben szerez be állami luxusgépkocsikat, egymilliárdot ad Orbán Viktor volt fogorvosának a fogturizmus fellendítésére, és huszonöt milliárd forint társasági adótól tekint el bizonyos multicégeknél” – áll a közleményben. “A Jobbiknak elege van abból, hogy a kormány továbbra is úgy táncol, ahogy az IMF és az EU fütyül. Ideje lenne tettekben is kiállni a magyar nemzet érdekeiért.” – fogalmazott Volner János.

Kapcsolódó cikkek