Korózs Lajos (archív)

Az egri termálvölgyért aggódnak a szocialisták

Az egri termálvölgyért aggódnak a szocialisták

Egy kis cég évente 200 000 tonna szennyvíziszapot tervez elhelyezni az egri borvidék közepén, az egri termálvölgyben, Egerszalók közelében. Erre hívta fel a figyelmet az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Korózs Lajos elmondta, a Heves megyei Kormányhivatal 27 pontban kifogásolta a cég engedélykérelmét, amelyben Olaszországból származó szennyvíziszap lerakására kért engedélyt Egerszalók és Egerszólát között egy régi homokbányában.

“De nemcsak szennyvíziszapot raknának ott le, hanem például állati hulladékot is”

– tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint a cég egyszerű kérdésekre nem tudott felelni, úgy mint, ki fogja odaszállítani a hulladékot, nyitott vagy zárt rakterű teherautóval szállítják-e a szennyvíziszapot, mekkora lesz a naponta érkező mennyiség. Még azt sem tudták megmondani, mekkora a telephely teljes mérete.

Korózs Lajos szerint az engedélyt kérő zuglói cégnek hárommillió forintos törzstőkéje van, az szennyvíziszap lerakása pedig négymilliárd forintos üzlet. Kitért arra is, hogy székesfehérvári Téglaipari Kft. lerakójába évente mintegy 34 ezer tonna szennyvíziszap érkezik Horvátországból. Közölte, úgy tudják, Pápa mellett, a termálvíz közelében helyeznek el kezeletlen szennyvíziszapot. Az 1970-es, 1980-as években a fejlett Nyugat Indiát használta szemét- és hulladéklerakónak – mondta, hozzátéve: most Európa pöcegödrévé tették Magyarországot.

Kapcsolódó cikkek