fotó: pixabay.com

Hétfőn kezdődik a Ligeti 100 fesztivál a Budapest Music Centerben

Hétfőn kezdődik a Ligeti 100 fesztivál a Budapest Music Centerben

Hétfőn kezdődik a Ligeti 100 fesztivál a Budapest Music Centerben, ahol világsztárok és a hazai kortárs zenei élet meghatározó előadói és szerzői tisztelegnek a száz éve született Ligeti György emléke előtt.
Az egyhetes esemény nyitókoncertjén a Budapesti Vonósok Ligeti zeneakadémiai tanárai előtt tisztelegnek.

Kedden az olasz Trio K kortárs zeneszerzőktől ad elő műveket, csütörtökön az UMZE Kamaraegyüttes emblematikus Ligeti-művek mellé alkalmi hommage-darabokat játszik, míg pénteken Víkingur Ólafsson izlandi zongoraművész Kurtág műveivel lép fel. A fesztivál zárónapján, május 28-án Ligeti születésnapján, Kurtág György és Eötvös Péter új művei csendülnek fel a Ligeti Ensemble koncertjén, Keller András és Vajda Gergely előadásában, május 23-án Kurtág György, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész személyes történetekkel is megidézi Ligeti alakját egy beszélgetésen Fazekas Gergely zenetörténész moderálásával.
Az Opus Jazz Clubban a kortárs jazzt képviselik a Modern Art Orchestra és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió, a Moment’s Notice Trio és Lukas Ligeti, Saso Vollmaier, valamint Pozsár Máté és Szabó Dániel új produkciói.

A BMC Könyvtárában a Zeneakadémia elektronikus zenei médiaművészet szakos hallgatói mutatják be Ligeti inspirálta műveiket, a 2001: Űrodüsszeiában és más alkotásokban megszólaló Ligeti-részleteken keresztül pedig Dargay Marcell zeneszerző vezeti be a közönséget film és zene kapcsolatának rejtelmeibe.

“Ligeti állandóan kérdéseket vetett fel a kompozícióiban, saját maga, a környezete és az utókor számára is – idézi a tájékoztató Gőz László zenészt, aki kiemeli, hogy a kérdések szerteágazó reakciókat generálnak, ami alatt nem csupán a Ligeti-művek újabb és újabb interpretációit kell érteni, hanem a ‘tévútként’ aposztrofált új utak továbbgondolását is”

– mondja Gőz László. Az egyhetes Ligeti 100 fesztiválon ezért a különfélébb műsorkoncepciók kaptak helyet – tette hozzá a zenész.

Kapcsolódó cikkek