a Balaton lemenő napban, fotó: pixabay.com

Megmenekül a csődtől a Bahart

Megmenekül a csődtől a Bahart

A turisták elmaradása miatt nehéz helyzetbe került Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) megmenekül a csődtől azzal, hogy tulajdonosai részéről elfogadott reorganizációs terv több milliárd forint fejlesztési forrást tesz elérhetővé - írja az Origo.

Az online hírportál csütörtökön azt írta, a Bahart reorganizációs tervének célja, hogy a társaság alkalmazkodni tudjon a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzethez, fenn tudja tartani a hosszú távú működőképességet, és ezzel a munkahelyeket. A személyhajózási szezont nem lehetett elkezdeni, és a révközlekedés is csupán a szokásos forgalom harmadát bonyolítja le, ezért még az optimistább forgatókönyv szerint is rendkívül súlyos gazdasági veszteségekkel kell szembenéznie 2020-ban a Bahartnak – írták, hozzátéve: a megszavazott reorganizáció olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek a működőképesség megőrzéséhez szükségesek. Ezek közé tartozik, hogy – a személyhajózás optimalizálása érdekében – megszűnik 6 menetrend szerinti és 4 sétahajójárat. Ezek kihasználtsága alacsony volt, így működtetésük gazdaságtalanná vált.

A társaság 5 öreg, műszakilag elavult, veszteséget termelő hajót kivon a forgalomból, közülük hármat elad.

A Bahartnak 22 közforgalmú kikötője van, ezek közül négyet bezár, és nyílt árverésen értékesít, ezzel együtt nyilvános pályázatot ír ki a vitorláskikötők bérleti szerződés keretében történő üzemeltetésére, 2021. január 1-jei kezdettel.

A társaság befejezi a hajózáshoz szorosan nem kapcsolódó tevékenységeit, így a jövőben sem kempinget, sem pedig szállodát nem működtet tovább. A bevételeket fejlesztésekre és a kompközlekedés korszerűsítésére fordítják – írja az Origo.

“A Bahart tulajdonosainak döntése azt segíti elő, hogy mikor teljesen visszatér az élet a régi kerékvágásba, a társaság régi versenyképességét megőrizve fejlődhessen tovább”

– olvasható a portálon.

Kapcsolódó cikkek