A rendszerváltásról másképp

A rendszerváltásról másképp

Játékos formában tanulhatnak a diákok a 30 évvel ezelőtti rendszerváltásról, az online teszt célja, hogy a 14-24 éves fiatalok alaposabb tudást szerezzenek az 1989-1990-es eseményekről. Ezt közölte a DUE Médiahálózat szerdán.

A projekt alapja a DUE Médiahálózat, valamint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány egyedileg fejlesztett vetélkedője, a Nagy Diák Rendszerváltoztató Teszt. Az emlékévhez kapcsolódóan a kérdések az 1989-1990-es események témakörében születtek.

A játékosok a kérdéseken keresztül bizonyíthatják tudásukat többek között az úttörőmozgalomról, a kötelező orosz tanulásról, az ötéves tervről, a külföldi utazási korlátozásokról vagy a hétfői televíziós adásszünetről.

“Szó esik az Nagy Imre és társai újratemetéséről és az NDK turisták tömeges határátlépéséről is a Vasfüggöny megnyitásakor”

– olvasható a közleményben.

Mint írják, A Nagy Diák Rendszerváltoztató Teszt három fordulóból áll. Az első szakasz egy 30 kérdésből álló teszt, amelyet bárki kitölthet.

Az online teszt számítógépen és okostelefonon is elérhető május 3-ig, ám az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A középdöntőbe a legjobb ezer tesztkitöltő kap meghívást, az innen a döntőbe jutó 12 legjobb játékos egy élő kvíz során bizonyíthatja a tudását a 30 évvel ezelőtti eseményekről. A döntőt a 27. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, május 20-án rendezik Budapesten.

“A legújabbkori magyar történelem egyik legfontosabb időszaka az a politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális átalakulás volt, amelynek végén 1989-1990-ben összeomlott a szocialista diktatúra, a szovjet csapatok kivonultak, Magyarország újra köztársaság lett, kialakult a parlamenti demokrácia és több évtized után újra szabad választásokat tartottak”

– áll az összegzésben.

A program a 30 éve szabadon emlékévhez kapcsolódik, az online játék nyertese kétszemélyes berlini utazást nyer. Bővebb információ ezen a weboldalon található.

Kapcsolódó cikkek