Ők győztek a Túl az első X-en vetélkedőn

Ők győztek a Túl az első X-en vetélkedőn

A budapesti Eötvös József Gimnázium egyik csapata nyerte meg kedden a "Túl az első X-en - Tehetsz a jövődért, válassz!" elnevezésű középiskolai vetélkedő országos döntőjét. Ezt közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

A mostani tanévben negyedik alkalommal rendezte meg középiskolai vetélkedőjét az NVI és az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodája, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézményeket, kiemelten a választások jelentőségét, és így – jövőbeni elsőválasztóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

A versenyre 14-18 éves diákok nevezhettek, négyfős csapatokat alkotva. A megmérettetésre 118 csapat, 472 diák jelentkezett, közülük a regionális középdöntők után 13 csapat jutott az országos döntőbe, amelyet kedden tartottak Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A legjobb csapatoknak nemcsak a lexikális tudásukra, hanem a kreativitásukra is szükségük volt, hiszen az írásbeli feladatok mellett a zsűri értékelte előadásmódjukat és vitakészségüket is. A vetélkedő tematikája ugyanis tudatosan lépett túl a lexikális tudás számonkérésén és jutalmazásán. A feladatok között hangsúlyos szempont volt a csapatmunka ösztönzése, a fiatalok vita- és érvelési készségeinek elősegítése.

A versenyen első helyezést ért el a budapesti, V. kerületi Eötvös József Gimnázium “Ruin” nevű csapata. A diákok utazást nyertek iskolájuknak Strasbourgba, az Európai Parlament “Euroscola” programjára. A csapat tagja volt Ferenczi Bálint, Kurcz Lili, Lin Jia Qi és Sarkadi Nagy Lili.

“A második a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium “Team Bornemisza” nevű, a harmadik pedig az Eötvös József Gimnázium “X-Imperio” nevű csapata lett. Ők értékes tárgynyereményeket kapnak, továbbá ellátogathatnak Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe”

– közölte az NVI.

A tervek szerint a vetélkedőt a jövőben is megrendezik.

Kapcsolódó cikkek