Megrongált villamoskocsik a Múzeum körúton az Astoriánál. Háttérben az MTA-bérház. Budapest, 1956. október 30. körül. Pálfalvi István felvétele

Apró dobozba zárt forradalom

Apró dobozba zárt forradalom

1956-os amatőr fényképekkel gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye - Az eredeti fényképek műtárgyvédelmi okokból csak a hét végéig láthatók a múzeum Rotundájában. A digitális másolatok, valamint a többi tárgy 2019. november 4-ig.

A FORTE-s fotós doboz egy olyan csomagban volt, amelyet a 2019 augusztusában eltávozott dr. Pálfalvi Istvánné Pap Klára készített össze keresztfiának, arra az esetre, ha eljön az idő.

A dobozka tartalma a család legtöbb tagját meglepte, hiszen korábban csak hallottak arról, hogy a 2004-ben elhunyt Pálfalvi István “végig fotózta” az 1956-os forradalmat.

A Műszaki Egyetem akkor frissen végzett mérnöke, fiatal oktatója jobbnak látta, ha még legközelebbi hozzátartozói elől is elrejti fényképeit, amelyeket minden bizonnyal saját laboratóriumában hívott elő.

Az özvegy édesanya és a fiatalabb testvérek tudták, hogy a család fenntartásában meghatározó szerepet játszó fiatal értelmiségi  1956 októberében folyamatosan az utcákat rótta, de sosem kérdezték arról, mit látott, mit tapasztalt a forrongó Budapesten.

Pálfalvi István a fényképek létezéséről csak az 1989-es rendszerváltás után kezdett el beszélni, néhány, számára fontos felvételt kinagyított, és azokat időnként megmutatta bizalmasainak.

A dobozka tartalmáról, a fényképek történetéről azonban sosem mesélt, így a Nemzeti Múzeum történészeinek a feladata, hogy beazonosítsák a készítés helyét és pontos idejét.

Kapcsolódó cikkek