fotó: pixabay.com

Négy magyarral lesz a sakkvilágkupán

Négy magyarral lesz a sakkvilágkupán

Egy női és három férfi nagymester képviselheti a magyar színeket a sakkozók idei világkupáján, amelynek Szocsi ad otthont július 10. és augusztus 8. között.

A nemzetközi szövetség (FIDE) frissen publikált listája szerint Hoang Thanh Trang, illetve Kozák Ádám, Erdős Viktor és Berkes Ferenc lehet ott az oroszországi tornán. Hoangot, illetve Berkest a magyar szövetség jelölte, Kozák a világkupára kvalifikáló, májusi hibrid Európa-bajnokságon elért 9. helyével szerzett jogot az indulásra, míg Erdősnek a FIDE biztosított részvételt egy cseh sakkozó visszalépése nyomán. Világranglistás értékszáma alapján asztalhoz ülhetett volna Szocsiban Rapport Richárd is, a FIDE-lajstrom tanúsága szerint azonban nem élt a lehetőséggel.

A tornán a női mezőnyt 103-an, a férfit 206-an alkotják, előbbieknél az összdíjazás valamivel több mint 676 ezer dollár, míg utóbbiaknál 1,89 millió a felosztandó teljes pénzalap.

Az egyenes kieséses rendszerű vk része a világbajnokságra selejtező sorozatnak. A férfiaknál a szocsi torna első két helyezettje jut tovább a világbajnok-jelöltek közé, míg a nőknél a legjobb három szerez részvételi jogot a jelöltek 2022-es viadalára, amelynek győztese kihívhatja majd a világbajnoki címvédőt. Érdekesség, hogy az oroszországi világkupán indul, noha mellőzhetné, a regnáló férfi világbajnok Magnus Carlsen is, távol marad viszont az orosz Jan Nyepomnyascsij, aki a norvéggal páros meccsen ez év novemberében vív meg a sakkvilág koronájáért.

Kapcsolódó cikkek