Így töltik az időt a magyarok

Kállay-Saunders András, fotó: Magyar HírlapDalszerzői műhelyen (songwriting workshopon) tölti csütörtöki napját Koppenhágában Kállay-Saunders András és Szakos Krisztián, az Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselő Running című dal két szerzője.

“Európai dalszerzők jelentkezhettek erre az eseményre, aminek az a lényege, hogy egymást nem ismerő zenészek és komponisták együtt írnak dalt. Krisztiánnal két dán lányt kaptunk az elején, velük csiszolunk össze egy új számot” – mondta Kállay-Saunders András az MTI-nek. Mint kifejtette, a munka úgy kezdődött, hogy Szakos Krisztián témákat improvizált, és ha megtetszett egy rész nekik, azt megtartották és abba az irányba indultak el. A dalszerző műhely (zömében dán) résztvevőiből – mintegy 25 emberből – alakult alkalmi csapatok hat felszerelt stúdiót használhatnak egész nap, a cél az, hogy 18 órára egy új dalt mutassanak be. A workshopon részt vesz Dánia idei eurovíziós versenydala, a Basim előadásában a szombati döntőben elhangzó Cliche Love Song dalszerző teamjének egyik tagja is, valamint az első elődöntőből kiesett belga énekes, Axel Hirsoux Mother című dalának egyik komponistája.

“A mi műhelydalunk még nagyon alakul, benne lesz az én zenei világom, de kicsit mindenki beleteszi a saját stílusát, elosztottuk egymás között a különböző részeket. Ha elkészül a dallam, akkor lesz hozzá szöveg is” – jegyezte meg a énekes. 
Szakos Krisztián arról beszélt, hogy ez a feladat mindkettejük számára új, még egyikük sem vett részt hasonlóban korábban. Kifejtette: nyilván gördülékenyebb az együttműködése Andrással, mint a korábban nem ismert társakkal, hiszen az énekessel jól ismerik egymás gondolatait is.

“Andrisnak nagyon karakteres zenei világa van, kiváló az érzéke ahhoz, miből lehet sláger, az összedolgozás során viszont olyan dalt kell kialakítanunk, amelyet mind a négyen magunkénak érzünk. A dán lányok és Andris énekesként állnak a dologhoz, én producerként próbálom az ötleteket rendszerezni. Az egyik dán egy énekes-dalszerző, a másik egy tapasztaltabb zeneszerző, aki kicsit más világot hoz, mint mi. Kihívás, hogy a végeredmény ne legyen megszokott, klisé” – mesélte Szakos Krisztián.
Kállay-Saunders András az MTI-nek elmondta, hogy nem a helyszínen, a B&W Hallernében, hanem a szállodában tévén fogja követni az Eurovíziós Dalfesztivál csütörtök esti második elődöntőjét.
 
“A workshop után a szombati döntőig nagyjából csak a pihenésre fogok koncentrálni. Sok teát iszom, hogy friss legyen a hangom, eszem az anyukámtól kapott vitaminokat, és fejben is felkészülök a döntőre” – tette hozzá az előadó. 
Dalszerzőtársa, Szakos Krisztián ehhez hozzáfűzte, hogy az esetleges jó szereplés a döntőben neki is hatalmas dolog lenne, mert “az Eurovíziós Dalfesztivál a zeneszerzői szakma egyik legjobb állomása, ennél nagyobb nemzetközi könnyűzenei megmozduláson nem nagyon lehet manapság részt venni. Azt gondolom, hogy a Running produkciójának sikere magáért beszél, a közönség nagyon jól fogadja”. Az Eurovíziós Dalfesztivál csütörtök esti második elődöntőjét, valamint szombati döntőjét (benne Kállay-Saunders András szereplését) az M1 21 órától élőben közvetíti.

Kapcsolódó cikkek