forrás: pixabay.com

Négy magyar vesz részt a sakkvilágkupán

Négy magyar vesz részt a sakkvilágkupán

Egy női és három férfi nagymester képviseli a magyar színeket a sakkozók kieséses rendszerű világkupáján, amelynek hétfőtől Szocsi ad otthont.

Közülük Berkes Ferenc a sorsolás szeszélye folytán már be is jutott a 128 közé, mivel az első fordulóban erőnyerő. A 19 éves Kozák Ádám, aki a világkupára kvalifikáló, májusi hibrid Európa-bajnokságon elért 9. helyével szerzett jogot az indulásra, a cseh színekben induló Thai Dai Van Nguyen ellen ül asztalhoz, és sötéttel kezd, a világossal játszó Erdős Viktor ellenfele pedig a türkmén Szaparmirat Atabajev lesz.

A nőknél Hoang Thanh Trang a fülöp-szigeteki Janelle Mae Frayna ellen kezd, szintén világossal. Amennyiben két parti után nem születik döntés, következnek a rapid játszmák a harmadik napon.

A tornán a női mezőnyt 103-an, a férfit 206-an alkotják, előbbieknél az összdíjazás valamivel több mint 676 ezer dollár, míg utóbbiaknál 1,89 millió dollár a felosztandó teljes pénzalap. Az egyenes kieséses rendszerű vk része a világbajnokságra selejtező sorozatnak. A férfiaknál a szocsi torna első két helyezettje jut tovább a világbajnok-jelöltek közé, míg a nőknél a legjobb három szerez részvételi jogot a jelöltek 2022-es viadalára, amelynek győztese kihívhatja majd a világbajnoki címvédőt.

Érdekesség, hogy – noha mellőzhetné – az oroszországi világkupán indul a regnáló férfi világbajnok Magnus Carlsen is, távol marad viszont az orosz Jan Nyepomnyascsij, aki a norvéggal páros meccsen ez év novemberében vív meg a sakkvilág koronájáért.

Kapcsolódó cikkek