„Erős a hitem a szeretetben” Interjú Takáts Eszter énekesnővel

„Erős a hitem a szeretetben” Interjú Takáts Eszter énekesnővel

Takáts EszterTakáts Eszter a "Postás és a "Drága idő" slágerek szerző-előadója, akit a szólestek mellett duóban és Akusztikus trióban is meghallgathatunk. A Sikeradónak elárulta, mi segíti át a mindennapi nehézségeken.

Szabó János –       Gratulálok a friss jogosítványodhoz.

–       Köszönöm! Teljesen fel vagyok dobódva a sikeres vizsgától. Az autóvezetés tanfolyam terápiás hatással volt rám, azóta sokkal összeszedettebb vagyok. Az elején még nehéz volt koncentrálni.

–       Az autós terápián kívül mivel ápolod a testedet és a szellemedet?

–       Kamaszkorom óta érdekelnek a vallások misztikus irányzatai, teljesen megfogott a szimbólumok világa. Összeszedtem több forrásból, hogy mi az számomra, amiből leginkább tanulhatok. Elvégeztem a pránanadiból az első és második tanfolyamot. Ezen kívül még tanulmányoztam a népi gyógyászatot, nagyon tetszett Bernád Ilona „Egészségünkért” című könyve, kísérleteztem a táplálkozással is, hogy mire hogyan reagálok. A vegetarianizmust is kipróbáltam, de aztán gyorsan elfelejtettem. Csináltam nyáron tisztítókúrát, odafigyelek a testem jelzéseire. A megfázást például hagymás mézes kúrával előzöm meg, ami egyben a koleszterinszintemet is csökkenti. A hagyma saját biotermés, a párom papájától kaptuk. Még messze vagyok az önellátó gazdálkodástól, de tervezem, hogy fűszereket és gyógynövényeket is ültetek majd a kertünkbe. 

–       És még a zenészekre mondják, hogy önpusztító életmódot folytatnak …

–       Tavaly július óta absztinens vagyok, kávét is csak ritkán iszom. Azóta nincsenek szélsőséges hangulatingadozásaim. Szerencsére sok zenészbarátom követte a példámat, bár eleinte kételkedtek. Az italozás, a közösségi lerészegedés sajnos mára a társasági protokoll része lett. A csoporthoz való tartozáshoz elengedhetetlen kellék lett az ital. Úgy gondolom, hogy élni felelősség. És érdemes odafigyelnünk arra, hogy ne tegyünk kárt magunkban és másokban.

–       Meditálsz is?

–       Igen, kertészkedem. Kapálás közben teljesen kitisztul a tudatom, olyan érzésem van, mintha repülnék. Néha eljárok egy segítőhöz irányított meditációra, vizualizációs gyakorlatokat rendszeresen végzek otthon. Kedvelem az alternatív gyógyászatot, ami összefüggéseiben vizsgálja a problémákat. De szerintem, ha valaki a pszichológust választja ebben a mai rohanó világban, abban sincs semmi szégyellnivaló.

–      Milyen könyveket szeretsz olvasni?

–      Mindig igyekszem olyan helyre költözni, ahol van könyvtár a közelben. Shri Mataji Nirmala Devitől a „Metamodern korszak” gondolatébresztő olvasmány volt számomra. Boldizsár Ildikó meseterápiás könyveibe is nagyon beleszerettem. Nyáron a „Mesekalauz úton levőknek” című könyvét olvastam. Fantasztikus, hogy régen milyen összetartó közösségi lét volt. És ha magadat gyógyítottad, az a közösségre is kihatott. Az ember folyamatos kölcsönhatásban van a környezetével. Ha például valaki súlyosan megbetegszik a virágai is elpusztulhatnak, mert a növények megérzik és átveszik a fájdalmat. Én a kutyámmal vagyok így, ha neki fáj valamije, én is hamarosan beteg leszek hasonló tünetekkel.

–      Mennyire jelenik meg a zenédben a spiritualitás?

–      Néhány dalomban vannak sámános felhangok. Zsámán Attila sámándobossal többször léptem már fel. Születtek mantraszerű számok is, mint például az „Oldja el” vagy a  „Boldogtalan boldog”. Snatam Kaur zenéjét nagyon szeretem. A pránás társaságból nemrég felkértek, hogy rakjak össze meditációs zenét. Meggyógyult a lelkem a zenétől, a dalszövegekben kiírtam magamból a problémáimat az évek során. Az is sokszor előfordul, hogy többlettartalmakat fedezek fel a szövegeimben. Ma már más üzenetet olvasok ki belőlük, mint amikor megszülettek. És a párom is nagyon pozitív hatással van rám.

–        Milyen változásokat hozott az életedbe, hogy Pécsről Pestre költöztél?

–        Sokkal nyitottabb lettem és nagyszerű művésztársakkal hozott össze a sors. Most a Beat Band a fő csapásirány, emellett Karafiáth Orsival is fellépünk közösen. Templomi koncertsorozatom is van, bár nem vagyok megkeresztelve. Az elején nagyon nehéz volt Pesten, alig ismertem valakit. De időnként léptéket kell váltani. Aktív életet élek és a kreativitásban élem ki fölös energiáimat. Örülnék, ha minél többen megfogadnák a világban Müller Péter Sziámi tanácsát, hogy ha már egyszer nem tudunk békességben élni, inkább írjunk verseket vagy fessünk. Ahelyett hogy bántanánk a másik embert vagy az állatokat. Erős a hitem a szeretetben és ez átsegít a nehézségeken.

Szabó János

http://hellingermodszer.blogspot.hu/

Kapcsolódó cikkek