fotó: pixabay.com

Négy magyar sakkozó versenyezhet

Négy magyar sakkozó versenyezhet

Vasárnaptól csütörtökig rendezik meg a férfi és női gyorssakk- és villámsakk-világbajnokságot Varsóban, ahol négy magyar versenyző is asztalhoz ül.

“Az évzáró világversenyen a sportági elit számos képviselője indul, és harcba száll az összesen egymillió dolláros pénzdíjért”

– derült ki a nemzetközi szövetség (FIDE) honlapjának előzeteséből.

Gyorssakkban 15 perc alapjáték-idejű partikban mérik össze tudásukat a résztvevők, akiknél a győztes a férfiaknál 60 000, a nőknél 40 000 dollárra számíthat.

Az ezüstérmesek honoráriuma 50, illetve 30, a harmadikaké pedig 40 000, illetve 20 000 dollár. Az erősebb nemnél az összdíjazás 350 000 dollár, a hölgyeknél pedig 150 000-et osztanak szét az indulók között, és előbbieknél még a 35. is számíthat 1500 dollárra, illetve a nőknél a 15. helyezett kap még 2000 dollárt.

A szerdán és csütörtökön esedékes villámsakk-világbajnokságon – ahol nagyrészt ugyanaz a mezőny szerepel majd – háromperces alapidejű játszmákat váltanak a felek, a díjtételek pedig ugyanolyanok, mint a rapidosoknál.

A FIDE nevezési listáján ott van az összes címvédő, így a férfiaknál a 2019-ben mindkét – rövid partikból álló – sakkműfajban győztes, a minap világbajnoki titulusát a klasszikus sakkban megőrző norvég Magnus Carlsen, a nőknél pedig a gyorssakkban két éve vb-győztes indiai Humpy Koneru, és a villámban első orosz Jekatyerina Lagno egyaránt. A hölgyek mezőnyében nincs magyar induló, a férfiaknál viszont négyen is asztalhoz ülnek, így a legmagasabban jegyzett Rapport Richárd, akit a FIDE honlapján az esélyesek között említenek. Rajta kívül Erdős Viktor, Kántor Gergely és Kozák Ádám képviseli a magyar színeket Varsóban, ahol a nevezési lista szerint mindkét változatban szerepelnek valamennyien.

További magyar vonatkozása a lengyelországi eseménynek, hogy a torna egyik kommentátora Lékó Péter nemzetközi nagymester.

Kapcsolódó cikkek