„Megcsillantottam a fiatalságomat”

„Megcsillantottam a fiatalságomat”

Polgár Judita királynő sakkozik

Polgár Judit saját bevallása szerint fiatalkorát idézően sakkozott, ennek köszönheti bronzérmét a franciaországi Aix-les-Bains-ben szombaton befejeződött egyéni Európa-bajnokságon.

“Megcsillantottam a fiatalságomat. A szakemberek és a szurkolók egyaránt úgy vélekedtek, hogy látványos és szórakoztató játszmákat vívtam” – mondta hétfőn a 34 éves nemzetközi nagymester. “Magam is úgy vélem, hogy ismét attraktív és ötletes partikat játszottam, amelyek közül egy-kettő bekerül a történelem könyvekbe a legjobb mérkőzéseim közé”.

Polgár Judit arról is beszélt, hogy a hat és fél éves Olivér születése után nehéz volt összeegyeztetni a versenyzést és családi elfoglaltságait, de másfél esztendeje ismét komolyabban tud foglalkozni a sakkal, s ezen csak könnyített, hogy kisebbik gyermeke, a négy és fél éves Hanna tavaly szeptembertől szintén óvodába jár. “Mindkét gyermekem tud már sakkozni, ugyanis az angol óvodájukban ez a tanulás része, s éppen az én tankönyvemből oktatják” – árulta el magyar sakk királynő.

Elmondása szerint Olivér heti kétszer, Hanna egyszer ül asztalhoz. A kislány a lelkesebb, de egyelőre egyikük sem olyan fanatikus, ami a versenysakkhoz szükséges lenne. Hozzátette, ő sem táplálja beléjük ezt az elhivatottságot, de azt reméli, eljutnak olyan szintre, hogy értékelni és élvezni tudják az ő partijait.

Polgár Judit gyerekekkel

“Mióta megszülettek, jóval kevesebbet versenyzek, s ez akár jól is elsülhet, hogy mentálisan friss vagyok. Elsősorban a tapasztalatomból táplálkozok, ugyanakkor minél több partit játszik az ember, annál könnyebb jól szerepelni a versenyeken” – mondta a világ legjobb női sakkozója, aki első magyarként nyert érmet egyéni Eb-n, továbbá az első nő a kontinensviadal történetében, aki dobogós helyen végzett a férfi mezőnyben.

Polgár nem csalódott, hogy a 8,5 ponttal élen végzett négyes holtversenyben egy speciális szisztéma alapján végül harmadik lett, mert mint megjegyezte, az utóbbi időben nem voltak jó eredményei klasszikus idejű egyéni viadalokon, így azzal a céllal érkezett a kontinensviadalra, hogy a legjobb 23-ban végezzen, azaz kvalifikálja magát az augusztusi Világkupára.

Az év további részét illetően elmondta, hogy a kieséses rendszerű Sakk Világkupa mellett a legfontosabb esemény számára a június második felében kezdődő csapat-világbajnokság lesz, amelyre tíz ország, köztük Magyarország kvalifikálta magát. Reméli, hogy a szövetség elő tudja teremteni az anyagi fedezetet a kínai vb-re. Az Eb-n rajta kívül további három magyar szerepelt: Rapport Richárd és Balogh Csaba 7-7, Antal pedig 6 ponttal zárt, így egyikük sem kvalifikálta magát a Világkupára. Az oroszországi Hanti-Manszijszkban sorra kerülő viadalon alanyi jogon indul Lékó Péter, míg Polgár előtt Almási Zoltán és Berkes Ferenc a tavalyi Eb-ről kvalifikálta magát.

Kapcsolódó cikkek