Szeretnének a legjobb tíz közé kerülni a magyarok

Szeretnének a legjobb tíz közé kerülni a magyarok

Csütörtökön kezdődik a 22. sakkcsapat Európa-bajnokság, amelynek a grúziai Batumi ad otthont. Magyarország női csapata a hetedik, a férfi pedig a tizedik kiemelt a rajtlistán, az első helyre mindkét mezőnyben az oroszokat rangsorolták.

A magyar szövetség tájékoztatása alapján a női együttes Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Lázárné Vajda Szidónia, Gara Tícia, Terbe Julianna összeállításban szerepel a tornán.

“A mezőny ezúttal is nagyon erős, de a top csapatoknál több komoly hiányzó van, ezzel együtt Oroszország és a házigazda kiemelkedik a mezőnyből”

– mondta Papp Gábor, a csapat kapitánya.

“A lányok nagyon elszántak, javítani akarnak az idei világbajnoki gyengébb eredményen, a kilencedik helyen, és túl akarják szárnyalni a tavalyi olimpiai ötödik helyet is. A minimális elvárás a legjobb tíz közé kerülés, a célunk pedig az első hatba jutás. De, mint mindig, ezúttal is egy érem a vágyunk”

– tette hozzá, hangsúlyozta, az Eb bizonyos szemszögből nehezebb verseny, mint az olimpia, mert itt nincsenek gyenge csapatok, bemelegítő körök.

A férficsapatot Bánusz Tamás, Berkes Ferenc, Erdős Viktor, Gledura Benjámin és Prohászka Péter alkotja. Márkus Róbert, a magyar delegáció vezetője úgy látja, hogy a válogatott stabil és kiegyensúlyozott.

“Férfi együttesünk a mezőny tizedik kiemeltje, 2638-as Élő-pont átlaggal. A lebonyolítási rendszer szerinti csapatpont-számításnál különösen fontos az egységes teljesítmény, lehetőség szerint a vereségek elkerülése. Ebben erősnek érzem a játékosainkat, így a rajtlistán az előttünk található csapatokkal szemben is tudunk győzelemre játszani. A célunk a legjobb tízbe kerülés”

– mondta.

A grúz torna kilencfordulós, jövő szombatig tart, a játék magyar idő szerint 13 órakor rajtol mindennap.

A sakkcsapat Európa-bajnokságot kétévente rendezik meg. A magyar férfiak négyszer szereztek ezüstérmet és hatszor bronzot, a nőknek egyszer sikerült eddig érmet szerezniük: 2003-ban Bulgáriában a második helyen végeztek.

Kapcsolódó cikkek