forrás: pixabay.com

Ezt szeretnék tudni a szocialisták

Ezt szeretnék tudni a szocialisták

Az MSZP azt kéri a kormánytól, hogy számoljon be arról, mi hangzott el oktatásügyi témában a szombati kormányülésen.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke vasárnap a Belügyminisztérium elől közvetített online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke részt vett a szombati kormányülésen.

“Mivel titkolja a kormány, hogy mi történt a szombati kormányülésen, ezért az MSZP felszólítja Maruzsa Zoltánt és Horváth Pétert, hogy álljon ma a nyilvánosság elé, és mondja el, mit mondtak a miniszterelnöknek”

– hangoztatta Kunhalmi Ágnes.

Elmondta, az ellenzéki párt arra kíváncsi, mi a véleménye a miniszterelnöknek az oktatási tüntetésekről, mi a véleménye az “áldatlan állapotokról”.

Horváth Péter beszámolt-e a kormányfőnek és a kormánytagoknak arról, hogy “mit okoz a retorzió, a durva beavatkozás és terror”, a kirúgási hullám egy-egy közösségnek, iskolának – tette hozzá.  Kunhalmi Ágnes arra is kíváncsi, az államtitkár és a pedagógus kar elnöke tájékoztatták-e a miniszterelnököt, hogy a tüntetések egyik mozgatórugója a bér- és szakmai kérdéseken túl az, hogy a kormány megszegte a pedagógusoknak tett ígéretét, miszerint a vetítési alapot a mindenkori minimálbérhez kötik.

“Ha betartotta volna a miniszterelnök az önként vállalt ígéretét a pedagógusoknak, akkor már 80 százalékos pedagógusbéremelésnél tartanánk”

– közölte Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP-s politikusa kitért arra, hogy ha a kormány Brüsszeltől várja a pedagógusok béremeléséhez a forrást, ezzel fontos szuverenitási kérdést is érint, hiszen az oktatás az unióban nemzeti hatáskör. Felszólította a kormányt, álljon a diákok elé, akikre nem hat “a terror és a megfélemlítés”. Felnőtt egy új generáció, amely tisztában van azzal, hogy milyen országban él, és tisztában van a tanárok problémáival.

“A mai fiatalok tudják, hogy a tudásalapú gazdaság hiánya egy leszakadó és elszegényedő ország képét mutatja majd”

– mondta Kunhalmi Ágnes.

Kapcsolódó cikkek