Ezt követelik a szocialisták

Ezt követelik a szocialisták

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a földgáz rendszerhasználati díjának október 1-jétől esedékes emelését.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a pártja közösségi oldalán kedden megosztott videóban arról beszélt: mindenkit érinteni fog az intézkedés, hogy október 1-jétől 20 forinttal többet kell fizetni köbméterenként azért, hogy a gáz eljusson a háztartásokba. Eddig egy átlag fogyasztású háztartás évente 43 ezer forintot fizetett ezért, október 1-től 78 000 forintot fog – tette hozzá.

Az áremelésből származó profit a hálózattulajdonosokat illeti, így a Mol-t, az állami tulajdonban lévő MVM-et és a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Opus Tigáz Zrt.-t – mondta.

“Ezek a cégek az elmúlt négy évben 156 milliárd forint profitot könyveltek el, ebből 38 milliárd forintot az Opus Tigáz”

– tette hozzá Tóth Bertalan.

Az ellenzéki politikus szerint “kétszámjegyű inflációnál”, és “tomboló megélhetési válság közepén pofátlanság és elfogadhatatlan ilyen extraprofithoz” juttatni ezeket a cégeket. Megjegyezte, még mindig várják a választ a kérdésre, hogy miért kell többet fizetni az elektromos áramért, miközben a Paksi Atomerőmű kilowattóránként 12 forinttért termeli az áramot, valamint, hogy hol van az olcsó orosz gáz, amiről Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly októberben, a hosszút távú orosz-magyar gázszerződés aláírása után beszélt.

Kapcsolódó cikkek