Azért nem indulnak, mert szerintük erősítenék a Fideszt

Azért nem indulnak, mert szerintük erősítenék a Fideszt

Részben a széleskörű ellenzéki összefogás elmaradása miatt nem indul az EP-választáson a Magyar Liberális Párt.

A szervezet pénteki közleménye szerint a kezdetektől fogva amellett érveltek, hogy minél szélesebb körű együttműködésre van szükség az Európa-párti ellenzéki erők között. Az ellenzéki pártok azonban saját érdekeiket helyezték az ország érdekei elé, és ennek – mint írták – súlyos ára lehet.

Elfordulhat ugyanis, hogy három-négy kisebb demokrata ellenzéki pártnak sem sikerül majd legalább 5 százalékot szereznie az EP-választáson. Emiatt akár közel 20 százaléknyi “Európa-párti” szavazat, és ennek megfelelő számú mandátum is elveszhet.

Mivel a párt a jelenlegi kutatási adatok szerint nem érné el az 5 százalékot, nem tudna képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe, ezért nem indulnak el a választáson.

“Nem akarjuk, hogy a ránk adott szavazatok elvesszenek és a Fidesz szereplését erősítsék”

– olvasható a közleményben.

A párt megjegyezte, az EP-választáson egy közös ellenzéki listával világos üzenetet küldhettek volna arról, hogy Magyarország elutasítja az illiberális politikát és továbbra is az európai közösség részese akar maradni, ahogy ezt a lengyel ellenzék is meg tudta mutatni. Ennek hiányában viszont nagyarányú Fidesz-győzelem várható a demokratikus erők széthúzása miatt.

Kapcsolódó cikkek