EP-választás: a külföldön élő magyaroknak nem kell a magyar listára szavazniuk

EP-választás: a külföldön élő magyaroknak nem kell a magyar listára szavazniuk

Azok a magyar állampolgárok, akik az Európai Unió más tagállamaiban élnek, a tagállam jogszabálya szerint kérhetik, hogy vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe az európai parlamenti (EP-) választáson, így nem a magyar EP-listákra szavazhatnak, hanem a másik tagállam listáira.

Minden uniós polgár, akinek a lakóhelye olyan tagállamban van, amelynek nem állampolgára, a lakóhelye szerinti tagállamban az európai parlamenti választásokon választójoggal rendelkezik, és választható ugyanolyan feltételekkel, mint az adott tagállam állampolgárai.

Vagyis azok a magyar állampolgárok, akik az EU más tagállamaiban élnek, szavazhatnak a külföldi lakóhelyük szerinti jelöltekre az EP-választáson.

Ehhez arra van szükség, hogy a választópolgár a külföldi lakóhelye szerinti állam jogszabályai szerint kérje, vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe.

A nemzeti választási törvények azonban külön szabályokat írhatnak elő a névjegyzékbe vételhez. Ha a választópolgárt a másik tagállamban felveszik a névjegyzékbe, a tagállamtól kapott értesítés alapján a Nemzeti Választási Iroda törli a magyarországi névjegyzékből, hogy kizárja a kettős szavazás lehetőségét. Az EU más tagállamának Magyarországon élő állampolgára május 10-ig jelezheti, ha a magyar EP-listákra szeretne szavazni.

Kapcsolódó cikkek