forrás: pixabay.com

A szolidaritási adóval kapcsolatban üzentek a szocialisták

A szolidaritási adóval kapcsolatban üzentek a szocialisták

Az MSZP azt kéri a kormánytól, gondolja át a Budapesttől jövőre elvárt szolidaritási adó mértékét, a fővárosnak ugyanis jövőre az idei 36 milliárd forint helyett 58 milliárd forintot kellene befizetnie. Erről beszélt Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A közgyűlés szerdán tárgyalja a főváros jövő évi költségvetését, amit Horváth Csaba úgy jellemzett, hogy “a kényszer szülte”. Hozzátette, a magas infláció, az elszabadult energia- és élelmiszerárak az egész országot sújtják. Úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök a napokban beismerte, hogy a nyugdíjak vásárlóereje csak úgy őrizhető meg, ha január 1-jétől 15 százalékos nyugdíjemelést hajtanak végre.

Horváth Csaba hangsúlyozta, támogatják ezt a döntést, ugyanakkor a budapesti közszolgák, akik – mint mondta – nap mint nap a budapestiek ellátásán fáradoznak, ugyanígy megérdemlik a 15 százalékos béremelést.

Felidézte, hónapokkal ezelőtt a főváros úgy döntött, végrehajtja ezt a béremelést a fővárosi dolgozóknál, ám ennek fedezete veszélybe került azáltal, hogy a kormány az idei 36 milliárd forintról jövőre 58 milliárd forintra emelte a főváros által befizetendő szolidaritási adót.

A szocialista politikus közölte, azt kérik a kormánytól, gondolja át a szolidaritásiadó-elvonást, ami “egy budapesti és önkormányzati adónak tekinthető”, és tekintsen el részben vagy teljesen a befizetésétől.

Ez a biztosítéka annak, hogy a budapesti közszolgáltatások ne kerüljenek veszélybe, és hogy a budapestiek befizetett adójának mértéke se kerüljön veszélybe – mondta, megjegyezve, ha az emberek nem tudnak eljutni a munkájukba, akkor ez befolyásolja az adófizetési lehetőségeiket is.

Kapcsolódó cikkek