Itt a szocialisták új javaslata

Itt a szocialisták új javaslata

Az átlagnál alacsonyabb összegű nyugdíjban részesülő nyugdíjasok kiemelt támogatására tett javaslatot csütörtökön az MSZP szociálpolitikusa, aki szerint novemberben 8-10 százalékos nyugdíjkiegészítésre lesz szükség.

Korózs Lajos, a párt korábbi országgyűlési képviselője az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, a szocialista párt országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, amelyben kezdeményezik, hogy a 13. havi ellátást és a nyugdíjprémiumot azonos összegben kapják az érintettek a rendelkezésre álló keretből.
Javasolta, hogy az átlagnyugdíjban vagy annál kisebb nyugdíjban részesülő nyugdíjasok a fűtési szezonban speciális rezsitámogatásra szóló utalványban részesüljenek, amelynek értéke legalább a havi tízezer forintot érje el. Hozzátette, a 2023. január 1. nyugdíjemelést az augusztusi, egyéves inflációnak megfelelő rátával emeljék, azaz ne a költségvetési törvényben elfogadott 5,2 százalékos, hanem 15,6 százalékos nyugdíjemelés legyen.

Korózs Lajos a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésről azt mondta, a nyugdíjasok – annak ellenére, hogy évközben volt egy kiigazítás – valójában hiteleztek a kormánynak.

Az ellenzéki politikus azt javasolta, hogy a novemberi emelésnél az első nyolc hónap tényadatait és a várható infláció alakulását vegyék figyelembe. Ez azt jelenti, hogy novemberben 8-10 százalékos emelés kell, hogy legyen – magyarázta, rámutatva, hogy a “nyugdíjasinfláció” közel 16 százalékos. Azon véleményét is hangoztatta, hogy Európában a legtöbb kormány segítséget nyújt a polgárainak, a vállalkozásoknak, a magyar kormány ezzel ellentétben elvesz a polgároktól és a vállalkozásoktól, továbbá nyerészkedik rajtuk a magas áfabevételek miatt.

Kapcsolódó cikkek